Понеделник, 15 Авг 2022
 
Други

Вече е факт първата библиография за Константин Величков

  13.04.2022 07:46             
Вече е факт първата библиография за Константин Величков

Първо по рода си библиографско събрание за Константин Величков вече е факт. Негов съставител е доц. д-р Ангел Тонов от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Той проучва още от студентските си години големия българин от пазарджик и завършва Алма Матер със сериозно и задълбочено проучване в дипломната си работа, посветена на автора на „В тъмница“. В продължение на десетилетия изследва всичко, свързано с Величков, ровейки се из архиви и библиотеки, публикации в печата и родното книгоиздаване. Така през 1973 г. излиза в нашата периодика с научен анализ върху Величковите „Писма от Рим“. През същата година Ангел Тонов публикува в сп. „Литературна мисъл“ друго приносно изследване – „В темница“ на К. Величков в развитието на българската мемоаристика“. През 1974 г. помества в кн. 20 на списание „Пламък“ своите впечатления от „Цариградски сонети“ на К. Величков. По същото време участва в авторитетен славистичен сборник със статията „Цариградски сонети“ на К. Величков и „Кримски“ на А. Мицкевич. През 1978 г. в сп. „Език и литература“ публикува изследването „Творческата дружба между К. Величков и Ив. Вазов“.

Интересът му към пламенния възрожденец и родолюбец не стихва. Силно впечатляваща е работата му по темата за напрегнатите взаимоотношения на Величков със Захари Стоянов. Вниманието ни привлича статията му „Захари Стоянов писал ли е във в. „Народний глас“ с редактор К. Величков?“, публикувана през май 2020 г. Не по-малко значима е и публикацията му „Захари Стоянов. Константин Величков“, която откриваме в бр. 129 на в. „Литературен свят“ от юни 2020 г.

Във фокуса на неговите дългогодишни дирения из Величковия свят се откроява блестящата му творба „Константин Величков“, издадена през 2015 г. Това е първият най-обхватен портрет на вдъхновения творец и неуморим строител на духовните основи на младата следосвобожденска България. Разбира се, не по-малко стойностни са несъбраните и непубликуваните в отделен сборник страстни речи и статии на Величков. Интересни за читатели и изследователи са и са изнесените наскоро сложни взаимоотношения на нашия съгражданин с автора на „Записките“.

И така сме поведени в един внушителен списък от имена, писали за Величков и делото му. Като Георги Бакалов, Иван Богданов, Спас Ганев, Цани Гинчев, Вичо Иванов и много други. Сред тях е и името на патриарха на родната литература Иван Вазов. Изследователят е посочил някои негови рецензии – „Отечество“. Рецензия“ (сп. „Наука“, бр. 3 от 1881 г.), „Из големите поети“ (1910), „Възпоминателни бележки за Константин Величков“ (Съчинения в 22 тома) и др. Сред това множество от ревностни радетели с право стои и името на Стефан Попвасилев, който цял живот бродеше и дишаше ненаситно благодатния въздух на своя кумир от Пазарджик. Неговите отзиви ни завладяват с възрожденската си емоционалност. Достатъчно е да споменем само „Строители на родната ни реч“ (1954), „Неиздадени писма на К. Величков“ (Из архива на д-р Кръстев), „К. Величков – общественик и културен деятел (сп. „Септември“, кн. 4, 1968 г.) и др.

Цялата статия - в книжния брой на "Знаме"

Продрум ДИМОВ

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

КУПУВАМ НИВИ В ЦЯЛАТА СТРАНА. 0888 404 140, 034/42-08-96
Всички