Регионът

Панагюрище отбеляза деня на избухване на Априлското въстание – 20 април 1876 година

  21.04.2022 16:44             
Панагюрище отбеляза деня на избухване на Априлското въстание – 20 април 1876 година

Вчера, 20 април, в община Панагюрище денят бе изпълнен с множество събития, част от Общинската годишна програма на тържествата послучай 146-та годишнина от Априлското въстание.

От 16:00 часа, в актовата зала на Основно училище „Двайсти април”, тържествено бе отбелязан патронният празник на училището и връчването на Общинска наградата за краеведческа дейност „Любородие”.

Тържеството започна с посрещане на знамето на училището и мажоретен танц на ученици от първи и втори клас и продължи с церемония по връчването на наградата.

Директорът на ОУ „Двайсти април“ Дида Карайлева представи тазгодишния носител на Общинската награда за краеведческа дейност „Любородие” Боян Ангелов, награден за цялостния му творчески и професионален път и достойните му житейски каузи. Наградата връчи кметът на община Панагюрище Никола Белишки, който поздрави учители и ученици с патронния празник, като им пожела здраве, дръзновение, професионално удовлетворение и пламъкът на любородието винаги да е разпален в сърцата им.

Гост на празника бе и Галина Матанова заместник-кмет „Хуманитарни дейности“ на община Панагюрище.

Тържеството завърши с изпълнението на мини спектакъл, посветен на Априлската епопея, изпълнен от ученици от пети, шести и седми клас.

Във всички детски градини, училища и читалища на територията на община Панагюрище се проведоха различни събития за отбелязване на Априлското въстание - поднасяне на венци и цветя пред паметниците на геройски загиналите, уроци по родолюбие, посещение на музеите в град Панагюрище, конкурс за рецитаторско майсторство, „Да помним, че чеда сме на земята, велик народ и на народ прочут“ и традиционната викторина на тема „Априлий – 1876“ пред паметника на поп Недельо.

Денят завърши с представяне на книгата „Насърчение за свобода“ с автор Панчо Шопов, под редакцията на Васил Василев в Исторически музей – град Панагюрище. Книгата е част от трилогията - „Насърчение за свобода“, „Незабвенни святители“ и „Доде е душа жива“, в която са представени изследвания и очерци на Панчо Шопов за историята на Панагюрище и Панагюрския край. Днес тя изважда от забравата народополезната дейност на един тих, упорит и неуморен българин, увековечил чрез своята изследователска работа паметта на бележити личности, имащи принос за съзряване и утвърждаване на националното ни самосъзнание на българи.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

КУПУВАМ НИВИ В ЦЯЛАТА СТРАНА. 0888 404 140, 034/42-08-96
Всички