Регионът

Поп Груйо побеля, младите се дърпат за расото

  30.04.2022 08:33             
Поп Груйо побеля, младите се дърпат за расото

Ангел Вранчев обаче подмлади главните действащи лица в „Заклятието на Оборищенци”

БАНЯ. Поп Груйо Бански – легендарният заклинател на Първото Българско Велико Народно събрание, е побелял. Младите обаче са респектирани от образа, който Ангел Вранчев през годините играе във възстановката-спектакъл „Заклятието на Оборищенци” – така го пишат отколе, с голямо „О”, както се пише собствено име на любим герой. Много родолюбци от цяла България дойдоха да гледат традиционната историческа възстановка в местността Манастирчето край Баня. В нея

участваха 120 души от 27 регионални клуба към Национално дружество „Традиция“

От години организаторите от Регионален клуб „Поп Груйо Бански“ към НД „Традиция“ заедно с читалище „Пробуда 1872“-Баня съживяват историята като отдават почитта си към героите и показват на младите цената на това, което имаме днес. Тазгодишното издание бе посветено на 144-годишнината от Освобождението на България, 146-години от Априлската епопея и Първото Българско Велико Народно събрание, както и на 114 години от смъртта на поп Груйо Бански. Ангел Вранчев така се е сраснал с кожата на поп Груйо Бански, че друг не иска да влезе в тази роля.

„Карам младите, защото не искам да продължавам аз да влизам в образа на поп Груйо, признава пред „Знаме” Ангел Вранчев.

Вече съм побелял и това не прави достоверен образа, който играя,

А това не е маловажно. Знаеш образа на поп Груйо в двата филма по „Записките…” на Захари Стоянов - единият е изигран много добре, но другият е… леле-мале! Затова сега ац каня младите да поемат ролята, но те се дърпат, за съжаление. Вярвам обаче, че ще намерим нов човек, за да съживи пред зрителите този наш славен герой следващия път. За тази роля се иска човек сърцат, но и прочел каквото трябва.

Аз 20 години съм събирал материали за поп Груйо,

за да мога да вляза в образ, и ще помогна на всеки желаещ. А сега исках да сложа на масата на Събранието млади „Волов”, „Соколов” и останалите. Казах на досегашните съратници, няма да се сърдите, ще сложа на масата млади момчета...”.

Ангел Вранчев е човек сърцат.

Обаянието му е пословично из цяла България

заради личния му пример на всеотдайност към каузата. Неслучайно сред членовете на РК „Поп Груйо Бански” към НД „Традиция” има софиянец, самоковец, че и панагюрец, а сега има и кандидат-член от Габрово.

„Вече 26 години съм в тази организация, но вълнението е едно и също. Момчетата нямаха търпение да дойдат, особено тези, които не се бяха клели. Момчета от цялата страна, даже от Русе”, блестят очите на Вранчев. Той бе категоричен, че каквото и да беше времето, „Заклятието на Оборищенци” щеше се играе. „Правили сме възстановки и в дъжд, и в сняг. А веднъж на Дряновския манастир заваля не порой, ами все едно ведра с вода изливаха върху ни. Тогава паднах ударен на земята по гръб и за няколко минути водата стигна до устата ми. Но и там не се отказахме.”

Тодор ГРОЗДЕВ

Цялата статия - в книжния брой на "Знаме"

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

КУПУВАМ НИВИ В ЦЯЛАТА СТРАНА. 0888 404 140, 034/42-08-96
Всички