Четвъртък, 11 Авг 2022
 
Спорт

Капитанът на ”Хебър” Иван Станев: Щастлив съм! Спечелихме абсолютно всичко!

  30.04.2022 10:18             
Капитанът на ”Хебър” Иван Станев: Щастлив съм! Спечелихме абсолютно всичко!

Топлата усмивка на разпределителя на „Хебър” Иван Станев е любима на феновете. Капитанът, който излъчва доброта и е железен в полето, показа шампионската купа в сряда вечерта на феновете, е роден на 7 юли 1985 г. и е висок 190 см. Заедно с националния отбор на България е бронзов медалист от Световната Купа в Япония през 2007 г., а освен това е бронзов медалист от световното първенство за младежи в Техеран през 2003 г., като е с основен принос за третото място на страната си, а година по-късно е шампион на световното първенство за военни в Онтарио, Канада, с ЦСКА. Неколкократен балкански шампион с младежкия национален отбор. Повече трофеи има с „Хебър”, отколкото с родния си „Нефтохимик” (с него е шампион за 2007 г. и носител на Купата на България за 2007, 2008 и 2016 г. През 2007 г. и 2008 г. получава призове за най-добър разпределител на България. Двукратен вицешампион на Суперлигата на Иран. С „Хебър” е носител на три купи на България, три суперкупи и две шампионски титли.

- Иване, честита титла! Отново 3:0 финални мачове срещу „Нефтохимик” за титлата. Сега по-лесно ли беше – като научен урок?

- Благодаря ти! Щастлив съм, че титлата отново е в Пазарджик. Отстрани може да изглежда лесно, но според мен сега беше по-трудно. Отборът така беше събран, че трябваше да спечели всичко. Имахме точно определени цели и ги гонехме – без нито една загуба.

- Кой от тези последни три мача беше разковничето към успеха?

- И в трите мача се игра страхотен волейбол. Плюсът при нас е, че имаме доста опитни състезатели, които в края на всеки гейм знаеха как да завършат всяка атака, за да го спечелим. Това натежа в наша полза.

- В отбора има много опитни момчета, авторитети, лидери… Но пък има пословица, че остри камъни брашно не мелят…

- Така е наистина, вярна е поговорката. Трудно се създава отбор с много състезатели с опит, но ние успяхме да запазим един колектив през целия сезон. Запазихме го във всеки един мач, защото знаехме, че без него няма как да имаме успехи.

- Доколко ролята на треньора се оказа решаваща за успеха? Година по-рано четирима треньори се смениха на руля на „Хебър”…

- Ролята на Камило Плачи е огромна. Още когато дойде, изгради нашата система на игра и от нас се искаше да я спазваме. Да, наистина, той имаше здравословни проблеми, но треньорският щаб е достатъчно голям и помощниците му се справиха страхотно. Системата на Плачи даде резултат – не бяхме победени през целия сезон.

- През миналия сезон не влизаше често в игралното поле. Това не те ли демотивира? Какво ти костваше да продължиш да си любимец на публиката и да си капитан на шампиона на България?

- Това е работа на старши треньора – той определя кой да играе. Иначе за мен е по-добре да имаш двама опитни разпределители. Даже не само разпределители – да имаш равностоен отбор, с който можеш да водиш добър тренировъчен процес и да побеждаваш в официалните мачове. В началото на тази година, когато говорихме с Камило, той ми каза, че ролята ми ще бъде такава, че да помагам, когато е необходимо. Аз приех напълно нормално това, че ще бъда втори разпределител. Да, всеки иска да играе повече, но съм щастлив в Пазарджик. Щастлив съм и от това, че отборът спечели абсолютно всичко. Имах своите моменти през годината, така че въобще няма за какво да съжалявам.

- Ти пристигна в Пазарджик през лятото на 2018-а след 5 години в Иранската суперлига, където неведнъж става вицешампион. Колко време ти трябваше да се адаптираш в Пазарджик?

- Не много. Феновете ме приеха много добре. През първата година, когато дойдох тук, спечелихме Купата на България, играхме на финал в Суперлигата. Да, загубихме го, но Пазарджик е един волейболен град и го доказва с всеки един мач, с всяка една изминала година. Виждаш, че нашите фенове са винаги до нас – в която и част на България да играем, винаги ни следват и ни подкрепят в залата. Да не говорим какво се случва на домакинските ни мачове. Чувствам се добре тук.

- Имаш две чудесни момченца и съпруга. Те чувстват ли Пазарджик като свой втори град?

- Благодаря. Да, чувстват го. Големият ми син учи тук, а малкият е в детска градина. Съпругата ми също се чувства добре. Страхотно е в Пазарджик, а Община Пазарджик предоставя изключителни условия за състезателите тук. Да не говорим, че ние сме с една от малкото топли зали в България – което е много важно през зимата. А виждаме и по какъв начин развива подрастващите волейболисти в академията „Хебър”. Всичко това ме кара да мисля, че Пазарджик го очаква едно страхотно бъдеще.

- Ти си юноша на „Нефтохимик” и гордост и за бургазлии. Какво е чувството във всеки един сблъсък с „Нафтата”?

- Точно така е. Изкарах страхотни 4-5 години в Бургас. Всеки път влизането в зала „Младост” чувството е особено… Същото беше за мен усещането, когато играх в „Добруджа” за една година и дойдохме за първото ни гостуване в Пазарджик. А след това дойдох да се състезавам за „Хебър”… Когато изживееш емоции с даден клуб и после се върнеш на същото място, определено има сантимент

- Успяхте да отпразнувате титлата в Бургас, но сигурно празнуването ще има продължение.

- Да (смее се). Сега се срещаме с всички феновете пред залата, които не успяха да дойдат в Бургас, те се радват на титлата. А продължение на празнуването ще има.

- Феновете питат какви са твоите планове. Искаш ли да останеш в „Хебър”?

- Разбира се. Имам желание да остана. Но това вече зависи и от треньорското ръководство. Ако зависи от мен, да, бих останал с удоволствие.

Дочо ЧАНЕВ

Със съкращения. Цялото интервю - в книжния брой на "Знаме"


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

КУПУВАМ НИВИ В ЦЯЛАТА СТРАНА. 0888 404 140, 034/42-08-96
Всички