Понеделник, 08 Авг 2022
 
Регионът

35 години ФТА ”Загоровче”, Йордан Зеленгоров с Почетен знак на Общината

  04.05.2022 15:27             
35 години ФТА ”Загоровче”, Йордан Зеленгоров с Почетен знак на Общината

СЕПТЕМВРИ. На 1 май ФТА „Загоровче” навърши 35-годишнина. По този повод танцьорите на Йордан Зеленгоров изнесоха вълнуващ двучасов спектакъл в Младежкия дом на общинския център, чиято зала се оказа тясна за да приеме всички почитатели и гости за празника на ансамбъла. И друга причина за вълнение имаше художественият ръководител на състава – Йордан Зеленгоров, който получи от кмета на Септември Васка Рачева и председателя на Общинския съвет Кирил Тодорин Почетния знак на Общината и специална грамота, които бяха гласувани от Общински съвет на априлската редовна сесия.

Йордан Зеленгоров бе удостоен с високата чест по предложение на кмета на Общината „за значителния му принос за запазването и развитието на фолклора и в знак на признателност към творческата му дейност”. Хореографът и художествен ръководител на ФТА „Загоровче” е роден на 25.09.1968 г. в Пазарджик. Завършва Машиностроителен техникум и от ранна възраст танцува народни танци. Професионалното му израстване като танцьор започва след постъпването му в Ансамбъла за народни песни и танци в Пазарджик. През 1991 г. става ръководител на ФТА „Загоровче” към читалище „Пробуда” в Септември. През 2004 г. ансамбълът се отделя от читалището и Йордан Зеленгоров става художествен ръководител и председател на сдружение „Загоровче” в Септември. През дългогодишното си съществуване под негово ръководство ФТА „Загоровче” многократно обогатява своя репертоар, често е носител на многобройни български и международни награди и са осъществени десетки международни турнета, при които са посетени страни като Турция, Сърбия, Македония, Румъния, Русия, Грузия, Нигерия и Гърция. Йордан Зеленгоров е човекът, който от десетилетия прави чудеса в „Загоровче” и под чието ръководство ансамбълът печели редица награди.

За тези 35 години съществуване ФТА „Загоровче” има самобитна биография, многобройни участия и награди в национални и международни фестивали и конкурси.

През есента на 1985 г., в читалище „Пробуда” се родила идеята градът да има свой танцов състав. Направени били първите стъпки под ръководството на Стоимен Писков. Хореографите, които са работили с него през годините, са Агрипина Войнова, Милена Ламбрева и Йордан Зеленгоров, който е и настоящият хореограф на състава.

Ансамбълът носи древното име на град Септември – Загорово, и неслучайно е една от емблемите на града, защото с танци, песни и мерак пази традициите и културните ценности на дедите.

(Зн)

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

КУПУВАМ НИВИ В ЦЯЛАТА СТРАНА. 0888 404 140, 034/42-08-96
Всички