Понеделник, 04 Юли 2022
 
Регионът

Дългогодишен солист на Софийската опера и балет свири джаз на третокласници в Черногорово

  07.05.2022 06:20             
Дългогодишен солист на Софийската опера и балет свири джаз на третокласници в Черногорово

В навечерието на патронния празник на началното училище „Кирил и Методий“ в Черногорово, там се проведе вдъхновяващ открит урок по музика. Кирил Македонски, преподавател в Консерваторията и Музикалното училище в столицата, дългогодишен солист на Софийската опера и балет, както и в холандски оркестър, бе специален гост на третокласниците. Темата на урока бе: „Духови музикални инструменти“, а гостът разкри пред децата някои от най-любопитните им тайни. Сподели също така полезни и забавни подробности от собствения си опит с тях. Освен това, беше донесъл

тромпет и саксофон

и за радост на всички присъстващи, реши да посвири. Изпълни майсторски красив фрагмент от „Лебедово езеро“, любимо джаз парче, както и специално подготвеното пазарджишко хоро. Учениците го гледаха и слушаха в захлас - притихнали и с блеснали очи.

Пред госта пък те демонстрираха добри музикални познания и усет. Задаваха му въпроси, а накрая го поздравиха с химна на училището, чиито музика и текст е написал през февруари преподавателят им по музика - музикантът Димитър Дамянов. По негова инициатива и покана Кирил Македонски гостува в школото.

Там се гордеят с вниманието, което отделят на

музиката

Както и с факта, че преподавателят е професионален музикант.

- В нашето училище  много ценим развитието на творческия потенциал на учениците. Неслучайно мотото ни е „Учим и се забавляваме, творим и се просвещаваме“ – каза пред „Знаме“ директорката Гергана Георгиева. - Музиката е важна за естетическото възприятие и е много близка до емоционалната природа на децата, развива техните физически и психически възможности. Учи ги на ритъм, темпо и динамика. Чрез музикалното възпитание човек започва по-добре да възприема и оценява красивото, усъвършенства хармоничното в себе си. Чрез песента се възпитава вниманието на децата, то става по-стабилно, а

умението да се концентрират се подобрява

Не на последно място, заучавайки песни, учениците запаметяват текстове, с което се интегрира  обучение по български език.

- Музиката дава широкоспектърно виждане за живота – допълва Димитър Дамянов. - Тя е свързана с много други области на живота. Музиката например е математика. Тя може да се интегрира и с рисуването, и с географията, и с човек и общество. Трябва да им изграждаме ние кръгозора на нашите деца.

Мария ДЪБОВА


Свързани