Четвъртък, 11 Авг 2022
 
Регионът

Батак почита загиналите в Априлската епопея

  09.05.2022 07:29             
Батак почита загиналите в Априлската епопея

Рок група „Епизод” идва в бунтовния град на 15 май

Исторически музей-Батак с подкрепата на Община Батак, Църковно настоятелство при храм „Успение Богородично”- Батак, Народно читалище „4-ти май-1897г.“- гр. Батак и комитет "Родолюбие"- Пловдив кани всички родолюбиви българи, жители и гости на Батак, на Литийно шествие.поклонение по паметните места от април 1876 г. на 15 май /неделя/.
Сборът е в 11:00 часа пред Исторически музей-Батак. Следва поклонение, полагане на венци и тържествен залп с оръжие за сценични изяви пред паметника на Богдановия хълм, издигнат от признателните потомци по инициатива на Поборническото дружество в Батак през 1911г. в памет на загиналите в Априлската епопея 636 мъже, жени и деца от Батак.  Поклонение и полагане на венци ще се състои и на площад „Освобождение”, църквата-светиня „Света Неделя”  (Малката църква в центъра на Батак, в която без да искаш влизаш с наведена глава и Голямата църква на България от която излизаш с високо вдигната глава, както казва директорът на ИМ-Батак Теодора Пейчинова). Ще бъдат почетени бюст–паметникът на княз Алексей Церетелев, паметникът на загиналите в Априлската епопея-Батак, издигнат от признателния арменски народ през 2006 г., бюст-паметникът на Трендафил Тошев Керелов (революционерът, изгорен жив на ръжен от башибозука), паметникът на загиналите батачани във войните за национално освобождение, за единна и свободна България.

Предвидено е поклонение и полагане на цветя и в Паметната алея на ул.”Априлци”, паметниците на Драган Манчов, на виконтеса лейди Емили Странгфорд, на Джанюариъс Макгахан, на Виктор Юго.

От 13:20 часа до 14:30 часа ще има поклонение, полагане на венци и тържествен залп с оръжие за сценични изяви на паметника в м. Вакъфа (Беглишките хармани), издигнат от признателните потомци по инициатива на Поборническото дружество в Батак през 1912 г. в памет на загиналите в Априлската епопея 580 мъже, жени и деца от Батак.

От 14:30 часа на площада рок група „Епизод“ ще изпълни патриотични песни, а от 16:00 часа насъщото място е възстановката от комитет „Родолюбие“- Пловдив

„Поклонници на свободата, нека заедно да почетем паметта на загиналите в Априлската епопея Батак!”, призовават от музея.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

КУПУВАМ НИВИ В ЦЯЛАТА СТРАНА. 0888 404 140, 034/42-08-96
Всички