Пазарджик

От КАБ са възмутени от новата визия на Младежкия дом

  12.05.2022 16:39             
От КАБ са възмутени от новата визия на Младежкия дом

ПАЗАРДЖИК. Днес Камарата на архитектите в България и (КАБ) и Регионалната й колегия в Пазарджик дадоха пресконференция на тема: „Обезобразяват знаковата сграда на Младежкия дом в Пазарджик - образец на българския архитектурен модернизъм от втората половина на 20 век“.

Арх. Владимир Милков, председател на КАБ, информира за предприетите до момента законови мерки:

- Изпратихме писмо до министъра на културата, с което поискахме незабавно да бъдат спрени бояджийските дейности и да бъде възстановен обликът на сградата такъв, какъвто е бил. Същото писмо със същите искания е изпратено и до кмета на община Пазарджик, до общинските съветници, до областния управител и до директора на Младежкия дом.

Отправили сме писмо до кмета на Пазарджик и по Закона за достъп до обществена информация. Поискахме отговор на редица въпроси - как е решено да се пристъпи към този вандалски акт, има ли обществена поръчка, има ли изработен проект, обсъдено ли е с художествено-творческата интелигенция и с гражданството на Пазарджик, защото това е общинска собственост и съгласно ЗОС, всякакви подобни намеси се извършват след широко обществено обсъждане. До директора на Националния институт за културно наследство пък има искане от наша страна Младежкият дом в Пазарджик да бъде обявен за паметник на постмодернизма в България.

А арх. Петър Мурджев, председател на РК – Пазарджик, пък допълни:

- Още щом видях, че се извършва подготовка за някаква намеса с водещите черни линии, аз се свързах с директорката на Младежкия дом и с главния архитект. И г-жа Церовска, и арх. Танков казаха, че не са виждали крайния проект на това, което предстои да се случи с Младежкия дом. Успях да разговарям и с момчетата, занимаващи се с изпълнението на т. нар. графити оформление. Изпратили са три цветни варианта и от Общината са избрали единия. Нормално би било да се потърси поне мнението на проф. арх. дан Тодор Кръстев, който е проектант на сградата, спечелил е национален конкурс за нея и има авторски права. Но ставаме свидетели на драстичната намеса, без това да е сторено. Това боядисване промени изцяло архитектурния образ на сградата и въобще - цялата идея на авторите за оформяне на градския площад... Надявам се на следващото заседание на Общинския съвет този проблем да бъде разгледан – каза още арх. Мурджев.

Думата взе и проф. арх. дан Тодор Кръстев, ръководителят на проектантския колектив, спечелил националния конкурс за Младежкия дом в Пазарджик.

- От името на авторите на Младежкия дом ще си позволя да кажа, че докато работехме върху сградата, ние изповядвахме онова, което днес се нарича европейски модернизъм от втората половина на 20-ти век. Бяхме силно респектирани от прекрасния централен площад, един от най-интересните площади - богато озеленен, включващ различни архитектурни стилове, обединени около вертикалния акцент на Часовниковата кула. Ние помнехме думите на нашия многоуважаван проф. Станчо Белковски,  един от бележитите български модернисти. Той пледираше за нормална архитектура, която не се натрапва, а хармонично се слива със средата. Белковски казваше - когато сърцето ти е нормално, ти не го усещаш, но не можеш без него. В този смисъл се опитахме да направим една спокойна обществена сграда, която не конкурира околните сгради, но изтъква цветовете и динамиката на градския живот. Идвал съм след това в Пазарджик и винаги съм имал чувството, че градът е приел сградата като част от градските ценности.  Няма по-голямо удовлетворение за един архитект. Това, което видях днес, е проява на пълно пренебрежение към архитектурната идея. Вместо замислената дискретна сграда, която респектира града, тя се превръща в един нахален и агресивен център, който натрапва себе си, като подценява всичко останало. Нарушено е достойнството на сградата, нейната роля в централното градско пространство.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

КУПУВАМ НИВИ В ЦЯЛАТА СТРАНА. 0888 404 140, 034/42-08-96
Всички