Понеделник, 22 Авг 2022
 
Пазарджик

На тържествената сесия – почетни граждани, поздравления, пожелания и аплодисменти

  20.05.2022 13:30             
На тържествената сесия – почетни граждани, поздравления, пожелания и аплодисменти

Кметът Тодор Попов: Горд съм, че в последните години Пазарджик се развива изключително динамично

ПАЗАРДЖИК. В дух на добронамереност, поздравления, пожелания и аплодисменти премина днешната тържествена сесия, предхождаща празника на Пазарджик - Деня на Светите равноапостоли Константин и Елена. Със званието „почетен гражданин” бяха удостоени изпълнителният директор на „Коловаг” инж. Емил Йончев и създателката на художествената гимнастика в града Виолета Георгиева. С „Почетен знак” бяха удостоени олимпийският шампион по шахмат гросмайстор Николай Нинов и Бистра Риндова - краевед и генеалог, дългогодишен педагог и автор на изследвания за града. Сред гостите на сесията бяха и журналистът, художник и текстописец Иван Тенев, познат като Агент Тенев и председателката на ПП „Обединени земеделци” Петя Ставрева, които са близки приятели на инж. Емил Йончев.

Кметът Тодор Попов изрази радостта си

от възможността на местната власт да засвидетелства уважението към заслужилите граждани на общността.

„Каквото и да си говорим, местната власт в най-новата история на България, е властта, която се ползва с най-високо доверие, и трябва да оправдае очакванията на хората…”, започна словото си кметът Тодор Попов. „През тези години с усилията на всички активни, работливи и амбициозни хора, успяхме да направим така, че Пазарджик (разбира се и населените места в общината) да се превърне в един чист, подреден, светъл, слънчев, позитивен град - с работливи хора със самочувствиее да надграждат това, което са постигнали. За това искам да ви благодаря, скъпи колеги, както и на кметовете на населените места, на всички наши партньори, на всички хора от администрацията и на всички наши съграждани, които все повече осъзнават, че най-важното в живота е да се опитваш да помагаш на хората около теб и да правиш важни и смислени неща за мястото, в което живееш. Горд съм, че независимо от политическите пристрастия, тук през годините винаги сме давали пример за това, че тук няма език на омраза, няма разделение по важните теми за града ни и че

винаги сме давали пример за класа, за интелект и за стил

– и на политическо говорене, и на политическо поведение”, подчерта Попов. И припомни, че не по-малко важно от физическата среда е изграждането на манталитет. „Всеки иска да живее в една спокойна, перспективна и планирана среда. Горд съм, че въпреки всички предизвикателства на времето, в последните години Пазарджик се развива изключително динамично във всеки един обществен аспект. Най-важното нещо е тук да има бизнес, перспектива, добър стандарт на живот. Всяка година се откриват все нови и нови работни места, всяка година безработицата в нашата община е 3 процента и всяка година по статистика работната заплата се увеличава. В Пазарджик в последните години работят над 1500 чужденци и тази тенденция трайно се увеличава. Горд съм с това, че запазихме всички културни институции. Горд съм с това, че развиваме своите традиции. Защото сме насочили усилията си, освен към подобряване на материалната база, активно работим и сме постигнали резултати и с постиженията на хората от местната общност… Ние имаме иновации, които никъде в България не са правени. Това са вече приетата промяна в наредбата ни за освобождаване от такси с 37 процента на семействата, чиито деца спортуват, предстои да приемем и преференцията за деца, които участват в извънкласни форми. С тази инвестиция – Соларният парк, ще имаме възможност догодина да намалим местните такси, защото ще генерираме достатъчно средства, които ще ни позволят да го направим. Няма друга община, която да го направи. Догодина ще направим и паметника на нашите равноапостоли св. св. Константини Елена, който ще е най-висок в Европа. Ще направим и

Градината на света – ще бъде под егидата на цялата аристокрация на Европа и аристокрацията на Близкия Изток

Патрони на тази инициатива ще бъдат НВ Симеон Втори принц Кирил за Европа, и принцесата на Йордания за арабския свят. Това е признание и отношение. Означава, че Пазарджик излъчва сигнали, които трябва да достигнат до всички. За да покажем, че трябва да ни обединяват значими неща като житейска философия, независимо от религия, цвят, раса... Силно се надявам, че всички заедно ще продължим да правим тези неща. Защото го заслужаваме”, подчерта кметът.  

Поздравления и пожелания от трибуната отправиха и областният управител Андрей Гечен, председателят на групата на „Новото време” Тодор Тодоров, представителите на групата на БСП и ГЕРБ Лиляна Мърхова-Присадникова и Гинче Караминова.

Съветниците единодушно гласуваха

предложенията на временната комисия за удостояването със званието „Почетен гражданин” и и носителите на почетните знаци.

„Имам удоволствието да познавам г-жа Георгиева повече от 20 години, известна в гимнастическите среди като Мама Вили. За мен е изключителна чест”, обърна се към залата кметът Попов. „Благодаря, г-н Попов. Благодаря на Общинския съвет за признанието и уважението”, заяви основоположничката на художествената гимнастика в Пазарджик и майка на Диляна Георгиева.

За инж. Емил Йончев пък председателят Хари Хараламбиев каза, че е „една ренесансова личност, дарител от висш порядък и истински безсребърник”, а кметът Попов се съгласи с тези думи. Защото освен че е бизнесмен и дава хляб на повече от 1400 човека. „Той е и голям родолюбец и дарител, закърмен с добри земеделски традиции, от такъв род – защото кръвта вода не става. Когато е от сой, е от сой. Щастлив съм, че мога лично да му връча това признание и титла. Да си ми жив и здрав”, пожела кметът.

„За мен това е един от най-вълнуващите дни в моя живот

Най-голямото признание – почетен гражданин на Пазарджик. Поздравявам Ви, г-н кмете, който преобразихте Пазарджик и го направихте едно удобно място за живеене. Който сте замислили тези грандиозни проекти – паметникът на свети свети Константин и Елена, Ботаническата градина… Това е съизмеримо с най-големите европейски градове, където подобни градини са изградени от кралски фамилии. Искам да Ви уверя, че в мое лице ще имате пълна подкрепа, като се надявам на подкрепата и на всички останали честни граждани. Подкрепата е нещо традиционно, още от времето на нашето Възраждане и то е едно вътрешно удовлетворение – да направиш нещо полезно за хората. Да направиш нещо за собствения си град. Благодаря ви”, разлълнуван бе инж. Йончев.

Думи на благодарност отправиха и Николай Нинов, и Бистра Риндова.

„Благодаря много. Вече почти не мога да ходя, но се радвам, че много неща успях да съхраня. Аз съм генеалог, не камо краевед, и когато през 1978-а проучвах Чиксалън, и с удивление научих, че бабичкитеи дядовците, седнали на пейка пред малките възрожденски къщички, са внучки и внуци на съратници на Левски и Бенковски… Много неща запазих и може би някои от вас са в моите ниги”, спомни си работилата цял живот в Пазарджик пловдивчанка. И допълни, че без пазарджишката общественост нищо е нямало да може да направи - защото е много трудно за един човек да разкаже откровено цялата биография на рода си и своята.

"Благодаря за признанието. Тази година имах невероятен шанс да донеса първаолимпийска титла за България. Хубавото на шахмата е, че е много добре адаптивен в интернет и позволява да играеш с хора от цял свят "отсреща", коментира и гросмайстор Нинов. Той разказа, че в Общинския шахматен клуб вчера се е натъкнал на "невероятна картинка" - 4-годишен шахматист играе с ммалко по-голямо момче. "Надявам се съперничеството и партньорството им да продължи през годините и някой от тях да е следващият гм Крум Георгиев", каза гм Нинов и също пожела  честит празник на всички. А председателят Хараламбиев закри тържествената сесия.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

КУПУВАМ НИВИ В ЦЯЛАТА СТРАНА. 0888 404 140, 034/42-08-96
Всички