Понеделник, 17 Oct 2022
 
Други

Кърлежите са много - как правилно да отстраним забития?

  25.05.2022 07:44             
Кърлежите са много - как правилно да отстраним забития?

Вече писахме, че през този сезон ухапаните от кърлежи в Пазарджишко са повече от миналата година. Поместихме и интервю с началника на Инфекциозно отделение в МБАЛ-Пазарджик д-р Мария Пишмишева по темата ТУК.

Ако все пак решите сами да вадите забития кърлеж, ето какви съвети дава Регионалната здравна инспекция (РЗИ) – Пазарджик.
1. Кърлежът трябва да се отстрани бързо, но много внимателно. Най-добре е това да стане с пинсети. Леко впилият се кърлеж може лесно да се изтегли и с ръка, но задължително с ръкавица. Отстраняването трябва да стане чрез издърпване, без въртене и извиване. По същия начин трябва да се отстраняват кърлежите и от домашните любимци.
2. Щателна дезинфекция на кожата след сваляне на кърлежа – с йод, спирт.
3. Инжектиране на тетаничен токсоид за профилактика на тетануса.
4. Препоръчва се медицинско сваляне при дълбоко впит кърлеж.
5. Унищожаване на сваления кърлеж чрез изгаряне или поставяне в шишенце със спирт.
6. Когато при вадене на кърлежа в кожата останат части от устния му апарат, не се налага отстраняване, тъй като след време /подобно на малка тресчица/ те сами ще се отделят. Когато обаче остане част от тялото, тя трябва да се отстрани от медицинско лице.
Какво не трябва да правим?
● При изваждането кърлежът да не се върти нито по посока, нито обратно на часовниковата стрелка – това е абсолютно погрешно! Понеже устният апарат на кърлежа наподобява дюбел, той може да се скъса и част да остане в кожата, което да наложи допълнително хирургично отстраняване.
● Да не се маже мястото преди отстраняването с алкохол, терпентин или да се изгаря с кибритена клечка. Това кара кърлежът да „повръща”, при което евентуалната зараза може да премине със слюнката в раничката.
● Да не се пукат свалените кърлежи /от животни/ - има опасност да се пръсне от съдържимото на акарите в очите и човек да се разболее, без да е ухапан.
(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498
Всички