Други

Спас Киричев и Маргарита Иванова в обща семейна изложба

  23.05.2022 06:35             
Спас Киричев и Маргарита Иванова в обща семейна изложба

Общо 67 творби от керамика и бронз са експонирани в пещерската галерия

ПАЗАРДЖИК-ПЕЩЕРА. 48 керамични картини на художничката Маргарита Иванова и 19 скулптури – малка пластика на Спас Киричев заеха пространството на галерия „Проф. Веселин Стайков“. Откриването на общата семейна изложба се превърна в поредното културно събитие в родопския град. Експозицията може да се види до края на май.

Двамата автори представиха пред „Знаме“ своите произведения на изкуството:

- Темите в керамичните картини са свързани с тракийската и гръцката митология, с Дон Кихот, с библейски мотиви, а натюрмортите – с вечното море, поясни Маргарита Иванова. - Творбите носят в себе си топлината на глината и красотата, излъчвана от глазурата. Характерното при натюрмортите са драпериите, които наподобяват на току-що колосани дантели. Те предават обем и дълбочина на картините.

В произведенията си съчетавам скулптурата и живописта в едно цяло. В тях присъства стилизираната фигурална композиция, която е по-характерна за живописта. Точно с тази особеност моето творчество се отличава от останалата декоративна пластика, пана, арт инсталации и други, изработвани от глина. При майсторенето на картините използвам и естественият червен цвят на материала за подсилване ефекта на релефите в тях. Предимството на керамичната картина е, че може да стои трайно закачена на стената или да краси други подходящи места в дома. Радвам се, че хората ги харесват, доволна е художничката.

Скулпторът Спас Киричев представя творби от бронз – малка пластика, портрети на жени в различни варианти. Присъстват и митологични композиции, фигурки на кончета, малките на биковете.

- За първи път в скулптурите си влагам хумористичен елемент – признава Спас Киричев. -  Защото във времето, в което живеем, нека има повече усмивки и животът ни да стане по-весел и забавен.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

КУПУВАМ НИВИ В ЦЯЛАТА СТРАНА. 0888 404 140, 034/42-08-96
Всички