Пазарджик

Ген. Стефан Янев в Пазарджик: Трябва да пренастроим държавата

  31.05.2022 08:58             
Ген. Стефан Янев в Пазарджик: Трябва да пренастроим държавата

Това трябва да стане с малки стъпки и с участието на всички

Ген. Стефан Янев дойде в Пазарджик и се срещна с граждани от областта. "Дошли сме да чуем вашите идеи, за да ги вземем предвид при учредяването на партия „Български възход“, каза бившият служебен премиер. На срещата присъстваха и Георги Самандов – енергиен специалист и бивш служебен зам.-министър на енергетиката, и медийният експерт Николай Коев, известен и като първия кореспондент на БТА в Скопие. Получи се дълга дискусия, в която стана дума и за еврото, и за националния ни интерес във външната и вътрешната политика, и за защитата на потребителите, и за образованието, и спорта… „Държавата трябва да се пренастрои на всички нива и във всички сфери, но това трябва да стане постепенно“, каза ген. Янев, а в неформален разговор след края на дискусията я сравни с голям кораб, който плавно, а не рязко, трябва да направи завой.

„Влизането  в еврозоната трябва да стане след референдум. Българският народ трябва да бъде питан какво мисли по темата. Защото всеки един от нас като гражданин си прави индивидуалната аритметика.

Експертите, които говорят по студията, говорят научно, но не носят отговорност

Въпросът е многослоен и това не означава, че това ще е референдум за или против еврото. Ние сме в ЕС и някой ден еврото ще се случи. Но българската икономика трябва да бъде подготвена. Също и българските граждани.  За да не се получат изкривявания в цените при въвеждането на еврото, да се запазят приблизително цифровите стойности на отделните валути и да няма обедняване наполовина“, каза Стефан Янев в отговор на въпрос на Станко Проданов, с когото се оказа, че в далечната 1983 г. заедно са получили първото офицерско звание и лейтенантските пагони.

По повод обвиненията, че се е обявил против въвеждането на еврото, а миналата година служебното правителство е приело план

 за въвеждането му, той опонира: “Нека да си спомним кога стана това. През юни миналата година тенденцията за развитието на българската икономика беше положителна. Очакваше се, че растежът за 2021 г. на икономиката ни ще бъде от порядъка на 6 процента. Но в момента имаме растяща инфлация. Най-смелите прогнози казват, че може би ще има растеж с 1-2 процента тази година. Тоест, ние се запътваме в една спирала на икономически проблеми. Не само от войната, а основно от инфлацията. И от разрушените вериги на доставки в световен мащаб. За справка - само за една година цената за доставка на един контейнер от Китай до Европа е нараснала 9 пъти. Затова този полутайно приет план за въвеждане на еврото от правителството миналата седмица се нуждае от анализ - от държавата, бизнеса, браншовите организации, БНБ… Защото по сегашното състояние на валутен борд, в което се намираме, българските банки имат задължението да държат 10 процента от капитала си в резерв, като депозит. И БНБ има задължение да проверява тези наличности. При въвеждането на еврото Европейската централна банка има правило резервът да бъде 1 процент на всяка банка. Това означава, че останалите 9 процента ще бъдат освободени и ще бъдат влети в икономиката под формата на евтини кредити или други инструменти, които наливат повече пари в обръщение. И ако се върнем към инфлацията, тя не е заради войната в Украйна. А заради многото напечатани пари – по целия свят се напечатаха купища пари вследствие на пандемията. Сега берем плодовете. Икономиките се възстановяват бавно, а налятата парична маса повишава инфлацията. В ЕВрозоната инфлацията е средно 8 процента, в България е 12+. Нашата система не абсорбира добре и да въвеждаме еврото в тази неизгодна ситуация, не е добре. Въпросът за референдума не трябва да бъде искаме или не искаме евро, а коя дата да въведем еврото. Защо се натискаме да го направим през 2024 г. при условие, че не сме готови. Защо не го отложим като румънците за 2029 г.“, риторично попита генералът. И допълни, че повечето държави, въвели впоследствие еврото, са направили преходен период от 12-18 месеца за използване едновременно и на еврото, и на съответната местна валута.

Да, ние сме част от ЕС, но виждаме държави като Дания, Полша, Швеция и Унгария, които се справят добре и с националната си валута. Друг е въпросът и кой има валутен борд и кой няма. Американският професор Стив Ханке дава пример с две балтийски държави, които въведоха еврото и поддържат по-висока от средната за ЕС инфлация. Икономиката в момента не върви добре, на фона на високите цени на енергоносителите и несигурността на доставките ми се струва неразумно да бързаме в тази посока и да ръкопляскаме“, каза Янев. На въпрос за гаранционния фонд и 18-те млрд. евро в него, той заяви: „Има две училища на мисълта. Едното казва, че тези пари могат да бъдат използвани от българската държава под контрола на БНБ като се влеят в икономиката. Но ако се влеят неразумно, ако търговските банки „охлабят колана“ и раздават евтини кредити, те могат да доведат до увеличаване на инфлацията.  Другото училище на мисълта казва, че тези пари могат да бъдат предоставени на Европейската централна банка за управление, разбирайте, оттам да си получаваме кредити на преференциална лихва. Но една парична маса може да задвижи нашата икономика през производството, не през потреблението. Потреблението задълбочава инфлацията.“

Ген. Янев каза, че ще работи за

сближаването на страната ни с Русия и възстановяването на културните и икономически отношения

„Аз съм коментирал, че първо трябва да бъдем българофили. Да бъдем обърнати към себе си  и нашето общо бъдеще и благоденствие. Ще работя за бъдещи икономически и културни връзки с Русия, защото много е важно във външната политика да има прагматизъм. В момента ние в последните месеци, под емоциите на войната и на онази гласовита част от българското общество, което има достъп до микрофони и налазва медиите, се разви такава истерична антируска кампания, че сами се докарахме в положението да бъдем в списъка с неприятелските държави на Русия. Няма да коментирам темата с газа, но това рефлектира върху нас, гражданите. Прагматизмът изисква да се правят такъв тип отношения, които са изгодни за двете страни – същите са отношенията на пазара. Ако не харесвам цената или не се държа възпитано, няма да купя тези хубави домати. Поведението на българските институции, като започнем с Народното събрание, и стигнем до държавните фирми, които имат съответните връзки с партньори, трябва да става много по-прагматично и с ясен хоризонт. За съжаление това говорене, което започна покрай войната, беше много емоционално и много антируско, и до голяма степен с антибългарски ефект.

Първо, задълбочиха се различията между гражданите,

и второ, допуснаха се да говорят хора, които дори се срамуват да се нарекат българи като излязат в чужбина. Претендират, че са европейци, космополити, но не и българи. Но ние трябва да мислим за нас, българите“, каза Янев. И засегна и демографската криза като друг приоритет на българския национален интерес.

„И други държави като Франция и Швеция са били в подобно на нашето положение, но са излезли от него. Но формулата при тях е икономиката – развита икономика. Държавата трябва да подпомага бизнеса, а той да дава добри работни заплати“, категоричен е лидерът на политическа формация „Български възход“.

Хората в залата говориха за липсата на чуваемост от централната власт по места за промяна в екологичното законодателство, за язвите с делегираните бюджети в образователната система и липсата на централизирана политика в спорта, за практиката да се назначават партийни кадри, а не специалисти в различни сфери.

„Проблемът с образованието е много сериозен

Подобни са проблемите и в здравеопазването, и в останалите сфери. В образованието задържането на едно дете в името на парите, означава, че произвеждаме полуграмотни деца, защото критериите рязко падат. Нито средното образование, нито висшето, има връзка с бизнеса и знае реалните му потребности за специалисти. Навремето имахме едно средно специално образование, което си закрихме. Говорих с един немски професор по темата и той каза: „Ние го взехме от вас – вие го измислихте през 70-те години в България… Така икономиката трябва да налее допълнителни средства, за да преквалифицира кадри… Ние сме в процес на формиране на партия. Една от причините да го направим е липсата на връзка между институциите и между изпълнителната, законодателната и съдебната власти.

За 30 години партиите правят хубави агитации и след това връзката се губи

Няма я връзката между националната и регионалната политика. Нашата амбиция е да възстановим тази връзка“, каза Янев. Докато говореше на екологична тематика даде пример как родни чиновници през годините са пропуснали да си свършат работата . „Българските защитени територии по Натура 2000 са 38 процента от националната природа. Когато съм питал представители на ЕС как се оправят с тази ситуация, те се усмихват и казват, момент – ние първо си построихме каквото ни трябваше и тогава обявихме защитена територия... Нарицателен е и вторият лифт на Банско, който достатъчно е известен от медиите. В Алпите се строят по 4-10 нови лифта всяка година, а в Банско от 15 години не можем да го построим. Но пък там има дизелови микробуси, които сноват по пътя с опашките и замърсяват много повече от електрическия лифт… Екологичната сметка я няма.“

Експертът Георги Самандов пък коментира за „умишления саботаж“ на световното енергийно съоръжение без аналог в света  ПАВЕЦ „Чаира“ и проектът „Каскада „Горна Арда“, в която държавата е заложник, за анонсирания от държавата проект „Марица Изток-2“, която няма да реши основния проблем с пренос и достъп на еленергия.

„Трябва да пренастроим цялата държава – с участието на всички

и с малки стъпки. Щастието и ли нещастието са различни за всеки от нас, но трябва да намерим в разнообразието как да работим заедно. Тази държава са я построили нашите предшественици, нашите родители, и е много важно каква държава ще оставим на нашите деца и внуци. Това е целта на партията, която създаваме“, категоричен бе Стефан Янев.


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

КУПУВАМ НИВИ В ЦЯЛАТА СТРАНА. 0888 404 140, 034/42-08-96
Всички