Регионът

Осем ученици положиха изпит в производствената база на „Биовет“

  31.05.2022 12:37             
Осем ученици положиха изпит в производствената база на „Биовет“

ПЕЩЕРА. Държавен квалификационен изпит положиха осем деца от ПГХВТ "Атанас Ченгелев" в производствената база на "Биовет" АД на 30 май, на 1 юни предстои вторият изпит, разказа инж. Георги Щерев. Учениците са абитуриенти от учебното заведение и са избрали да се обучават в специалността "Технологично биопроизводство". Те са завършили петгодишния курс на обучение, като са втория випуск с дуална форма на образование, поясниха техните преподавателки инж. Анета Гакева и инж. Цветана Петрова. Според тях учениците са се представили много добре на първия си практически изпит. Двама от тях ще започнат работа в "Биовет"АД през тази есен.

Най-голямото преимущество на дуалното обучение е това, че учениците се обучават в реална среда, а след завършването си веднага могат да започнат работа в производството или да продължат образованието си във ВУЗ. На територията на нашата област дуално обучение се осъществява в Панагюрище, Велинград и Пещера. ПГХВТ „Атанас Ченгелев“ предлага възможността бъдещите средношколци да се обучават в две професии „Биотехнолог“ и „Лаборант“. Училището има договор с „Биовет“ АД, където учениците практикуват придобитите умения при специално обучени наставници.

„Ние не бихме могли сами, без разбирането и съдействието от страна на „Биовет“ да стартираме такова обучение. В лицето на ръководството на „Биовет“ ние открихме коректен и солиден партньор, който е силно заинтересован. Защото дуалната система  на обучение предполага и изисква изключително голям ангажимент от страна на партньорите. И така учениците излизат със знания, умения и компетентности. Това са не само професионални умения, а и социални компетентности, за което нашето общество изпитва сериозен дефицит.“ – казва Славия Златанова, директор на ПГХВТ „Атанас Ченгелев“. "Общият брой на учениците завършващи училището е 22-ма. Абитуриентският им бал мина на 24 май, а след 20 юни ще се състои и церемонията по връчването на дипломите им за средно образование." - поясни директорката. 

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

КУПУВАМ НИВИ В ЦЯЛАТА СТРАНА. 0888 404 140, 034/42-08-96
Всички