Четвъртък, 18 Авг 2022
 
Пазарджик

Изложба „Мозайка от занаяти“ в Етнографската експозиция на музея

  03.06.2022 17:19             
Изложба „Мозайка от занаяти“ в Етнографската експозиция на музея

На 08 юни 2022 г. от 17:00 ч. в Етнографската експозиция на Регионален исторически музей – Пазарджик, ул. „Отец Паисий“ № 8, ще бъде открита изложбата на Регионален етнографски музей на открито „Етър“ – Габрово „Мозайка от занаяти“.

Изложбата представя традиционните занаяти, характерни за района на Централна Стара планина, които са показани в работилниците и експозициите на музея.

Над 200 експоната, обособени в няколко тематични сектора, представят богатството му:

– изделия на занаяти, съхранени от древността до наши дни;

– занаяти, разнасящи славата на Габрово далеч извън пределите на Османската империя;

– занаяти, които вече не се практикуват, но носят паметта за времето на битуването си;

– „занаяти в риск“, чиято съдба е застрашена поради критично малкия брой действащи занаятчии, липса на пазар или суровини.

В изложбата са показани и изделия на съвременни майстори, участвали в национални и международни майсторски надпревари, организирани от Регионален етнографски музей на открито „Етър“ в дните на Международния панаир на традиционните занаяти.

Изложбата е придружена от 22 двуезични табла и филми, представящи характерните занаяти за района на Централна Стара планина.

Изложбата може да бъде посетена до 08 август 2022 г., от понеделник до събота включително от 9,00 до 17,00 ч. Телефон за връзка и заявки: 034/44 57 19.

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ПАЗАРДЖИК


Свързани