Пазарджик

Ген. Стефан Янев: Икономиката ни още не е готова за еврото

  04.06.2022 08:15             
Ген. Стефан Янев: Икономиката ни още не е готова за еврото

Свикнахме, че с 30 процента избирателна активност проблемите се решават

Ген. Стефан Янев дойде в Пазарджик и се срещна с граждани от областта. "Дошли сме да чуем вашите идеи, за да ги вземем предвид при учредяването на партия „Български възход“, каза бившият служебен премиер, който сравни държавата ни с голям кораб, който плавно, а не рязко, трябва да направи завой. Задаваха му много въпроси, а след срещата той бе готов и за други.

- Ген. Янев, казахте, че искате идеи, получавате ли ги?

- Да, хората споделят идеи и проблеми. В момента не сме на предизборна обиколка, искаме да се видим с максимален брой хора в различни градове, за да чуем техните проблеми, идеи и виждания как България да се развива по-добре. Това търсим като бъдеща политическа платформа. Поставили сме си две основни задачи – от една страна да извадим хората от апатията и да придадем смисъл от правенето на политика. Да ги накараме да отидат до урните. Защото в последните години свикнахме, че с 30 процента активност изборите се решават и всичко ни е наред. Забравихме, че е имало избори с 80 процента активност. Втората задача е да възстановим връзката между партиите, институциите и гражданското общество, колкото и трудна да е тази задача – за да стигат добрите идеи до управленски решения.

- Преди няколко дни казахте, че българският лев е последен остатък от суверенитета на българската държава, това значи ли, че сме почти безсуверенитетни?

- Това го казах иносказателно, за да засиля ефекта от необходимостта от дебат и анализ по темата. Влизането в еврозоната трябва да стане след референдум. Експертите, които говорят по студията, говорят научно, но не носят отговорност. Ние сме в ЕС и някой ден еврото ще се случи. Но българската икономика трябва да бъде подготвена. Също и българските граждани. За да не се получат изкривявания в цените при въвеждането на еврото, да се запазят приблизително цифровите стойности на отделните валути. Обвиняват ме, че миналата година служебното правителство е приело план  за въвеждането му, но тогава тенденцията за развитието на българската икономика беше положителна. Очакваше се, че растежът й за 2021 г. ще бъде от порядъка на 6 процента. Но в момента имаме растяща инфлация. Инфлацията не е заради войната в Украйна. А заради многото напечатани пари – по целия свят се напечатаха купища пари вследствие на пандемията. Икономиките се възстановяват бавно, а налятата парична маса повишава инфлацията. В Еврозоната инфлацията е средно 8 процента, в България е 12+. Да въвеждаме еврото в тази неизгодна ситуация, не е добре. Въпросът за референдума не трябва да бъде искаме или не искаме евро, а коя дата да въведем еврото. Защо се натискаме да го направим през 2024 г. при условие, че не сме готови, а не го отложим като румънците за 2029 г.?

- Казахте, че трябва да възстановим нормални отношения с Русия…

- Казвал съм, че първо трябва да бъдем българофили. Но аз съм за бъдещи икономически и културни връзки с Русия, защото много е важно във външната политика да има прагматизъм. В последните месеци, под емоциите на войната и на онази гласовита част от българското общество, което има достъп до микрофони и налазва медиите, се разви такава истерична антируска кампания, че сами се докарахме в положението да бъдем в списъка с неприятелските държави на Русия. Няма да коментирам темата с газа, но това рефлектира върху нас, гражданите. Прагматизмът изисква да се правят такъв тип отношения, които са изгодни за двете страни. Поведението на българските институции трябва да става много по-прагматично и с ясен хоризонт. За съжаление това говорене, което започна покрай войната, беше много емоционално и много антируско, и до голяма степен с антибългарски ефект. Така се задълбочиха се различията между гражданите, а и се допуснаха да говорят хора, които дори се срамуват да се нарекат българи като излязат в чужбина, а претендират да са европейци и космополити. Но не и българи.

- Кои са основните жалони на националния интерес днес?

- Обикновено това го разказвам в една лекция от 40 минути, но накратко, това е интересът на всички българи да живеят заедно в България, а тя да съществува и да се развива. Основните политики, които реализират този интерес, са политиките по осигуряването на сигурността на гражданите, на справедливостта на функциониране на обществото и осигуряване на условия това общество да се развива във всички сфери.

- Чуват се гласове на анализатори, че влиянието на Москва и Белград в Северна Македония укрепва с българското вето. Има ли опасност да вдигнем ветото?

- Не искам да коментирам тези конспиративни теории. Нашето вето отразява нашата позиция такава, каквато е приета от правителството и от Народното събрание и не трябва да бъде отстъпвана, защото това ще води до потенциални проблеми в бъдеще. В крайна сметка, ние не решаваме въпросите от историята, а въпроси на бъдещето. И на бъдещото добросъседско, нормално сътрудничество с тази съседна нам държава. В този момент мисля, че България не трябва да вдига ветото.

- Всички политици говорят за промяна, но каква промяна ни трябва?

- Трябва да пренастроим цялата държава – с участието на всички, и с малки стъпки. Щастието и ли нещастието са различни за всеки от нас, но трябва да намерим в разнообразието как да работим заедно. Тази държава са я построили нашите предшественици, нашите родители, и е много важно каква държава ще оставим на нашите деца и внуци. По-добре да се съсредоточим върху това, което можем да направим заедно за каузата „България”.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498
Всички