Други

В Мексико почитат Стамболийски като свой учител

  05.06.2022 09:03             
В Мексико почитат Стамболийски като свой учител
Лазаро Карденас

Броени дни остават до 14 юни, когато се навършват 99 години от убийството на Александър Стамболийски. Малцина знаят, че Стамболийски е почитан и в далечно Мексико, а той е учител и на бившия мексикански президент генерал Лазаро Карденас. Роденият на знаковия за Пазарджик 21 май 1895 г. и починал на 19 октомври 1970-а Карденас, управлявал като президент от 1934 до 1940 г.

 На 19 години Стамболийски се е отдал на политика, в която е спечилил много приятели и противници, но е факт, че десетки страни по света оценяват неговия исторически принос за развитие на кооперативното земеделие, за подсигуряване прехраната на човека, реформите в образователното дело, трудовата повинност, пенсионното осигуряване, застраховането и редица други ценности, пренесени и приложени в десетки страни. Мексико е една от тях, става ясно от статия във вестник „Земеделско знаме“  от 1945 г. на Г. Ив. Икономов. Генерал Карденас е възпитаник на Стамболийски. Още като млад юнкер Карденас, следвайки военно училище в Северноамериканските щати се сдобива с литературата и програмата на Българския земеделски народен съюз, основно я научава, като за всички ония въпроси , които са му били неясни, се обръщал за разяснения от самия Стамболийски. Така ограмотен, той напуска военното училище, пресича мексиканската граница и като апостол тръгва от град на град, от село на село, от колиба на колиба, със словото и програмата на БЗНС, декларирайки, че ако бъде избран, ще спаси мексиканския народ от феодализма на аристокрацията, като земята се изземе от техните ръце и предаде във владение на земеделците.

И той успява.

Мексиканският народ му дава пълната си и безрезервна подкрепа и го избира за президент на Мексиканската република с абсолютно мнозинство. Той съставя хомогенен кабинет и прилага на дело своята програма. Като под лозунга „Земята на земеделците“ иззема земята от феодалите и я раздава на земеделците. На всички феодални собственици, които в мнозинството си били чужденци и третирали мексиканските селяни и работници почти като роби, им дава по 50 кг багаж, заплаща им пътните разноски, дава им по 50 златни песи, натоварва ги на параход и им казва, сочейки с пръст „Оттам сте дошли, там ще си отидете!“

Характерно е едно – че както в кабинета на президента, така също и във всички кабинети на министрите, е поставен в голям формат в масивна рамка, обкована със златни орнаменти, портретът на великия безсмъртен апостол и учител на земеделското движение в България Александър Стамболийски. Това обстоятелство не може да не ни трогне, още повече, когато имаме предвид, че от най-големия до най-малкия познават биографията на Стамболийски, дори с много по-големи подробности от нас, пише Икономов.

Васил ШУШНЕВ

Цялата статия- книжния брой на "Знаме"


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

КУПУВАМ НИВИ В ЦЯЛАТА СТРАНА. 0888 404 140, 034/42-08-96
Всички