Регионът

Известни инструменталисти вдъхновиха млади таланти

  06.06.2022 07:05             
Известни инструменталисти вдъхновиха млади таланти

Заснеха с тях открити уроци

ВЕЛИНГРАД. Оркестрантите от Младежкия духов оркестър „Димитър Мечев“ към народното читалище „Отец Паисий – 1893“ почерпиха вдъхновение от известни инструменталисти - специални гости по проект “Велинград, get inspired!”. Целта бе заснемането по аткрактивен начин на поредица от открити уроци с децата, които се обучават на различни духови инструменти.

Голямата изненада за оркестрантите бе именно участието на уважаваните имена от българските музикални среди, изключителни професионалисти, които

владеят до съвършенство своите музикални инструменти

Става дума за Николай Темнисков, дългогодишен преподавател и солист оркестрант на туба в оркестъра на БНР, Христо Цачев, солист оркестрант на валдхорна в оркестъра на БНР, Цветан Торянски, солист оркестрант и водач на тромбоновата група към Биг бенд на БНР и солист оркестрант (еуфониум) в Представителен духов оркестър на МВР, Румен Левордашки, дългогодишен преподавател по тромпет и оркестрант в Софийски духов оркестър, Михаил Михайлов, дългогодишен инструменталист и артист-солист кларинетист в Симфоничния оркестър на Пазарджик, Анжела Комсийска, артист-солист на флейта и пиколо в Симфоничния оркестър на Пазарджик, Велислав Годжунов, носител на повече от 20 награди и отличия от национални и международни конкурси по ударни инструменти и оркестрант в Симфоничния оркестър на Пазарджик.

- Децата от Музикалната школа и оркестъра във Велинград

преодоляха своето притеснение от камерите

– разкри пред „Знаме“ председателката на читалището Силвена Байракова. - Те участваха активно в откритите уроци със свои изпълнения, а гост-преподавателите споделиха своите препоръки и демонстрираха солови откъси от популярни произведения. Емоцията за всички бе много голяма, както и удовлетворението от успешното представяне. Професионалното заснемане на целия процес беше изключително впечатляващо за участниците, а след обработката и монтажа на материала ще бъде излъчена премиера на видеата на голям екран.

Основна цел е традицията на духовата музика да се популяризира не само на местно ниво, но и

да ентусиазира още повече деца и младежи да развият своя талант

в света на музикалното изкуство.

Тази интригуваща среща между поколенията бе емблематична и със своето послание за приемственост и подкрепа на талантите. Инициативата ще остане в сърцата на децата и в усмивките на нашите гости, които изразиха задоволството си от музикалното развитие на оркестрантите.

Гостуването на артист-изпълнителите е част от дейностите по проект “Велинград, get inspired!” на НЧ “Отец Паисий - 1893”, финансиран от Национален фонд “Култура”.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

КУПУВАМ НИВИ В ЦЯЛАТА СТРАНА. 0888 404 140, 034/42-08-96
Всички