Други

Пианистката Надежда Цанова: В собствена консерватория ще обучавам талантливи деца и студенти

  09.06.2022 07:28             
Пианистката Надежда Цанова: В собствена консерватория ще обучавам талантливи деца и студенти

Наскоро виртуозната музикантка гостува на пазарджишка сцена

За таланта, любовта към музиката и срещите в кариерата си разговаряме с виртуозната пианистка Надежда Цанова. Музикантката отново гостува на сцената на зала „Маестро Георги Атанасов“ с участието на пазарджишките симфонисти, на хор и солисти.

- Г-жо Цанова, кой Ви откри за пианото?

- Майка ми. На 4-5 години съм била много палаво дете. Засвири ли обаче музика, съм заставала на едно място и внимателно съм се заслушвала в изпълнението. Тогава може би тя е решила с какъв точно инструмент бих могла да започна и избрала пианото. Записа ме при музикален педагог в родния ми Казанлък и оттогава се влюбих в инструмента. Свиря от 6-годишна. Надявам се мама да е доволна от избора си и да харесва това, което правя.

- Какво е чувството днес да сте на сцената на най-големите световни концертни зали?
- Няма значение дали залата е голяма или малка. И на двете се опитвам да дам най-доброто от себе си. Признавам, че при престижните има по-специално вълнение, но музиката трябва да звучи еднакво красиво, независимо къде се изпълнява. Моята любима зала е Палас де ла музика в Барселова, Испания - една от най-красивите в света с приказно съчетание на цветове и форми. Притежава добра акустика, единствената, осветена изцяло от естествена светлина през деня. Обичам да музицирам и в Италия. Там харесвам традицията в музиката. Харесвам и хората с невероятното отношение към музиканта, което ми дава истинско удоволствие. Публиката в Япония и Китай също е изключителна. Прекланям се и пред родната публика.

- Според Вас по какво се отличава добрият пианист?

- Най-вече по това да обича професията си, да свири за хората от душа и сърце, да изпитва удоволствие от музиката. Много важно е достоверно да предава музиката на композитора така, както той си я представял, пишейки нотите за нея.

- Кое най-вълнуващо пътуване Ви предстои?

- Засега пътуването към проекта „Надежда за балет“ (камерен) в София. Балетът ще бъде представен на 30 юни в Националната художествена галерия – събитие, изключително вълнуващо за мен. Автор на музиката на първия у нас камерен балет от 4 части е големият български композитор акад. Васил Казанджиев. В него ще звучи пиано, съчетано с изпълненията на прими балерините Марта Петкова, Веса Тонова и Десислава Стоева, която е примата на Кралския балет в Стокхолм, Швеция. Хореографията е на Асен Мехрабиан, който също работи в Швеция. Убедена съм, че комбинацията от музика и балет ще хареса на българския зрител. Защото съчетаването на различни изкуства в чужбина се приема радушно и с голям интерес. Балетът ще гостува в Швеция, Виена, дай Боже – и на пазарджишка сцена. Надявам се да представим и други проекти от музика, актьорско майсторство, балет и други видове изкуства.

- Посещава ли българинът симфоничните концерти?

- С колегите от Филхармонията, БНР и независимите артисти правим възможното с различни прояви да върнем публиката отново в концертните зали след пандемията. Да, млади хора има, но са ограничен кръг. За слушането и разбирането на симфоничната музика са необходими специфично образование, насоченост и предпоставки в семейството, както и обща музикална култура.

- Как виждате в бъдеще развитието си като музикант?

- Засега водещото за мен са концертите. Обичам да помагам на други музиканти, с каквото мога като педагог. Имам планове да направя собствена консерватория за обучение на талантливи български деца и студенти. Дали тя ще бъде в България или някъде другаде, предстои да се реши. За осъществяването на прекрасната идея е нужна сериозна подготовка.

- Живеете извън България. Връщате ли се често в родния Казанлък?

- Обичам града на розите. Пазя от него скъпи спомени от детството си. Връщам се там, когато мога, и радвам с концертите си моите съграждани. Миналата година поставих музикален спектакъл.

- Не забравяте и Пазарджик.

- Наскоро гостувах във вашия град за четвърти път. Последният монументален концерт в зала „Маестро Георги Атанасов“ включваше мое изпълнение на пиано, на пазарджишкия симфоничен оркестър, на хор и солисти. За преживяното оставам с голяма благодарност към маестро Григор Паликаров, диригент на симфониците. Оркестърът бе прекрасен, хорът и солистите също бяха невероятни. Благодаря на публиката, доста музикално образована, за което помагат ежегодните Зимни музикални вечери на името на проф. Иван Спасов. Публиката топло ме посрещна и ме изпрати с много аплодисменти...

Пианистката Надежда Цанова, родом от Казанлък, завършва Националната музикална академия, специалност „Пиано“ в класа на проф. Стела Димитрова – Майсторова. Специализира в Кралската консерватория на Белгия и в Консерваторията в Париж. Посещавала е майсторски класове на изтъкнати музиканти в Германия, Русия, Италия и България.

Свирила е като солист със Софийската филхармония, оркестър „Симфониета“, симфоничния оркестър на БНР и други. Има концертни изяви в Италия, Белгия, Словакия, Германия, Унгария, Япония, Полша, Австрия, Китай и на други места по света.

Носителка е на престижни отличия. През 2013 г. печели първа награда на Международния конкурс „Flame” в Париж. Живее в чужбина, но често се връща в родината си с нови музикални проекти, както се случва и сега.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498
Всички