Други

Виртуозът Игнат Куков се пресели в небитието

  15.06.2022 07:41             
Виртуозът Игнат Куков се пресели в небитието

Целият ми живот мина в плен на тамбурата, казваше големият музикант

ПЛОВДИВ. На 88-годишна възраст, на 29 май, от този свят си отиде виртуозният тамбурист Игнат Куков, родом от пазарджишкото село Черногорово. Негово дело са музикални обработки на песни и хора, инструментални изпълнения на хорови състави и оркестри от Тракия. Музикантът оставя златни записи във фонда на БНР и на Радио Пловдив.

Творческият му път започва с концертирането на групи с именитите певци Радка Кушлева и сестрите й, Надка Караджова, Мита Стойчева, Гюрга Пинджурова, Костадин Гугов, Ика Стоянова. Свирил е с музиканти, класици във фолклорното богатство на България – акордеонистите Борис Карлов и Ибро Лолов, с когото служат заедно, с гъдуларя Янко Петров и други. Игнат Куков има записи и с певиците Ирина Трачева, Иванка Иванова и Стоянка Крайчева Обработва и едни от първите хора на

световноизвестния кларнетист Иво Папазов, който по това време е войник

в пловдивските трудови войски. Заедно с кавалджията Васил Милев и гъдуларя Георги Гарджаров основават „Средногорската тройка“ и оставят златни записи във фонда на Радио Пловдив.

Преди да се роди Игнат, родителите на Игнат вече се сдобили с три момиченца и зевзеците в Черногорово започнали да закачат бащата Сотир, който бил един от най-личните тамбуристи в селото, че е женски татко. Той пък се зарекъл пред всички, че ако четвъртото е момче, ще заколи кравата и ще раздаде курбан на цялото село. В красив пролетен ден  на 9 май 1934 г. се родил Игнат и настанала радост. Бащата не се отрекъл от обещанието си и през есента на Въведение Богородично, когато кръстили малкия Игнат в селската черква „Свети Харалампий“,

заклал кравата за общоселски курбан

Към нея прибавил няколко охранени пуйки и 5-6 петела.  Такава била черногоровската традиция, кръщава ли се момче, да се коли петел в чест на мъжеството. Минало  време, през 1943 г. се родила и втора мъжка рожба - Николай, а семейството на Сотир Куков набъбнало с пет деца.

През 1953 г. по покана на музикален директор

за първи път прекрачва прага на БНР

и това преобръща живота му. Там с баща си Сотир Куков, измайсторил първата му тамбура, записват местните хора – Росенско хоро, Старо хоро, Криво пазарджишко хоро, Панагюрска ръченица. Получава покана за работа в Пазарджишкия ансамбъл за народни песни и танци.

След това Игнат Куков продължава музикалната си кариера в Пловдивския окръжен ансамбъл, основан от проф. Асен Диамандиев, а после - в оркестъра на Радио Пловдив и в щатния оркестър на Музикалната академия в града на тепетата,

до пенсионирането през 1994 г.

Житейският и творчески път на тамбуриста са събрани в монографията „Игнат Куков – моите щастливи години с музиката и тамбурата“. Съавтори са проф. д-р Костадин Бураджиев и проф. д-р Румен Досев, преподавател в Музикалната академия в Пловдив. Изданието съдържа и изявите на Игнат Куков у нас и в чужбина, част от репертоара му на тамбурист, наградите и отличията. Включени са и солови хора по негова музика.

Музикантът е готов да дари част от пенсията си

от 289 лева за Радио Пловдив, с което се застъпва за сваленото от ефир двучасово фолклорно предаване „Песента му е празник, раздумка му е кавалът“, създадено през 1993 г. от народната певица Вичка Николова. „Парите давам за хонорара на водещите“, пише той в предложението си до ръководството на Радио Пловдив. Настояването му да се върне предаването подкрепят проф. Милчо Василев и други музикални дейци в Пловдив.

Макар и без специално музикално образование, Игнат Куков е уважаван фолклорен специалист. Ръководството на Музикалната академия го кани на лекции, за среща със студенти, които се учат от музикалното му фолклорно изкуство.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

КУПУВАМ НИВИ В ЦЯЛАТА СТРАНА. 0888 404 140, 034/42-08-96
Всички