Понеделник, 10 Oct 2022
 
Регионът

Панагюрище събра хоровете на националния фестивал на хоровото изкуство ”България – една безсмъртна песен”

  20.06.2022 13:39             
Панагюрище събра хоровете на националния фестивал на хоровото изкуство ”България – една безсмъртна песен”

На сцената на панагюрското читалище “Виделина-1865“ в съботния ден се проведе третият Национален фестивал на хоровото изкуство “България - една безсмъртна песен“, като посвещение на 146 години от избухването на Априлското въстание.

Форумът се осъществи с финансиране от Община Панагюрище, по  общинската Програма за развитие на читалищната дейност. Участие взеха три хорови състава, всеки със своя тематична концертна програма: смесен хор при читалището - домакин,  хорът при Пловдивско певческо дружество “Ангел Букорещлиев“ и хор “Тракийска лира“ при Певческо дружество “Лира“ – Пазарджик. Поздравления бяха отправени от заместник-кмета по “Хуманитарни дейности” в община Панагюрище Галина Матанова и от инж. Радка Енчева-Кочева,  ръководител на Регионален експертно-консултантски и информационен център “Читалища”–Пазарджик. Песни звучаха от сцената и от салона! Спонтанно с общо изпълнение “На многая лета“ импровизирано беше поставен финалът!

Въпреки своята младост и превратностите на съвремието, фестивалът “България – една безсмъртна песен“ съумя да възкръсне след Ковид и да се завърне като тържество на силата на хоровото изкуство над случващите се беди за човечеството в глобален мащаб. Адмирации за организатори, спомоществователи и участници, за доказателството за безсмъртието на родната патриотична хорова песен - една значима традиция за България, коментира инж. Радка Енчева-Кочева от РЕКИЦ “Читалища“ – Пазарджик.

Националният фестивал в града “на Априлци“, макар отложен през 2020 г., в настоящата 2022, за пореден трети път, даде своята дан за популяризиране на хоровата българска традиция, запазвайки силата и мощта си да привлича видни представители на този жанр в изкуството. Защото Панагюрище пази и развива делото на големия творец и диригент на България, панагюреца  Делчо Радивчев - основател на местния смесен читалищен хор.

подобни песенни форуми в региона и в страната са незаслужено малко, предвид огромния професионален труд и посветеност за създаването и поддържането на творчески колективи за сценично изпълнение на хорова музика на ниво, каза по този повод инж. Радка Енчева-Кочева.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

КУПУВАМ НИВИ В ЦЯЛАТА СТРАНА. 0888 404 140, 034/42-08-96
Всички