Регионът

Проучват тайнствена мааза-находка

  25.06.2022 07:21             
Проучват тайнствена мааза-находка

БРАЦИГОВО. Преди дни от неправителствената организация „Наследство Брацигово” огласиха във Фейсбук случайна находка при премахване на навес – старинна мааза (двуетажна постройка, като на първият етаж са поместени дюкян и склад а на втория има още едно складово помещение и канцелария). Откритието бе споделено мигновено от пазарджишката Регонална колегия на Камарата на архитектите в България и предизвика вниманието на много хора, включително капацитети като тракологът проф. Валерия Фол.  

Сега "Наследство - Брацигово"  организира проучване на тайнствената мааза - търсят се участници - архитекти, строителни инженери и студенти по архитектура, завършили поне V курс.

Инициаторите предвиждат първоначално обучение за изработка на проект за проучване, документиране, консервация, реставрация и адаптация на каменната мааза. Вече е изготвен и график на първите дейности. От 29 до 31 юли ще се проведе работно ателие с лекции, заснемане и проучване на сградата. За 20 август е планирано междинно обсъждане на проекта, а от 9 до 11 септември - междинно представяне на резултатите от проучването на форум за културното наследство, организиран в Брацигово от Камарата на архитектите в България - колегия София-област. Окончателното предаване на проекта е на 25 октомври. Изработването му ще бъде под ръководството на специалист, вписан в регистъра по Закона за културното наследство. Задачата е екипна, като всеки курсист ще получи конкретна задача по проекта, а всеки с приета работа ще получи положително становище от ръководителя, удостоверяващо 60 дни стаж по проект за обект на културното наследство. На курсистите е осигурена нощувка по време на работното ателие (29-31 юли). Предвидена е още обиколка на града с посещение на емблематични забележителности и културни обекти. За лекциите пък са ангажирани осем архитекти и инженер, които ще разяснят как да се проучи, адаптира, укрепи и консервира старата мааза. За участието в курса ще се заплаща такса от 150 лева, а лична здравна застраховка е включена в таксата.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

КУПУВАМ НИВИ В ЦЯЛАТА СТРАНА. 0888 404 140, 034/42-08-96
Всички