Регионът

Гранитни букви, изписващи „Батак” – подарък от набор 1972 г. на родния град

  26.06.2022 07:03             
Гранитни букви, изписващи „Батак” – подарък от набор 1972 г. на родния град

Известна е отколешната традиция в Батак наборът, който през настоящата година навършва 50 години, да прави нещо за града. Началото й е поставено от родените през 1921 г. в далечната 1971 г. През годините Батак се радва на различни жестове, идващи от половинвековни юбиляри - набори са засаждали дървета, символ на вечността, изграждали са чешми, беседки, фонтани и много други.

Тази година родените през 1972 г. подариха на любимия си град масивни каменни букви, изписващи името на Батак.

- Обсъдихме различни идеи - разкриха пред "Знаме" от Инициативния комитет. - Искахме да е нещо, което хем да радва жителите и гостите, хем да остане след нас в бъдещето, да пребъде. Спряхме се на буквите. Решихме да са от гранит, за да са в синхрон с архитектурния стил на площада, както и да са стилно издържани. Изработи ги брациговска фирма. Всяка буква е от цял камък, не е сглобявана от парчета.

Всички от набора взехме присърце начинанието. Работихме по осъществяването му с голямо желание и мотивация. Щастливи сме от крайния резултат. Още повече, че не сме чули на друго място някой да е направил нещо подобно. Удовлетворението ни е голямо. Батак - градът, символ на българщината, го заслужава.

Надписът се харесва и на хората. Освещаването му се превърна в истински празник. Около буквите и в момента се правят безброй снимки - снимат се малки и големи, батачани и хора от други населени места. А постовете по темата в социалните мрежи събират стотици харесвания. Наборът и инициативният комитет продължават да получават поздравления и похвали от свои съграждани, обществени организации, ведомства и гости на града.

Катя ФИЛИПОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498
Всички