Регионът

ИСУ ”Методий Драгинов” на работно посещение в испански гимназии

  28.06.2022 14:01             
ИСУ ”Методий Драгинов” на работно посещение в испански гимназии

Преди дни екип от педагогически специалисти на СУ „Методий Драгинов“, с. Драгиново, общ. Велинград посети гр. Сарагоса, Испания. Работното посещение бе осъществено по проект „Усъвършенстване компетенциите в преподаването“ финансиран по програмата Еразъм +, сектор Училищно образование, и беше осъществено съвместно с партньорите ни от сдружение MУНДУС – организация с нестопанска цел, която работи за насърчаването на ценностите на ЕС, междукултурният диалог, активно гражданство, преподавано чрез методите на неформалното образование.

СУ „Методий Драгинов“ има богат опит в работата по Национални програми и проекти на национално и международно ниво, но осъществяването и реализирането на проект, в който са включени по-голям брой педагогически специалисти беше желана цел. Работното наблюдение включваше посещение на испански училища, които успешно са внедрили дуалната форма на обучение и също така бързо са преодолели негативните последици от изолацията в следствие на пандемията от Ковид 19.  В нашето училище вече пет години се обучават ученици в две професионални паралелки - "Автотранспортна техника" и „Производство на облекло от текстил“ и  една профилирана паралелка „Природни науки“. Осъщественото работно наблюдение донесе ползи  за нашето училище, защото преподавателите се запознаха отблизо с опита на водещи училища в Испания и с испанската образователна система като цяло, обмениха идеи с испанските колеги, поговориха с ученици и родители. Всичко това ни помогна да си изясним мястото на нашето училище в сферата на професионалното и профилираното обучение в региона и да си поставим достижими и ясни цели.

Работното посещение беше едно невероятно и много приятно преживяване не само защото научихме много нови, ценни и полезни практики, а и защото се запознахме с едни прекрасни хора, които работят с душа и сърце. Главният учител Наталия от едно от училищата Salesianas-Colegio Maria Auxiliadoera развълнувано ни разказа за постиженията на учениците им, за първите трудни години на създаване на успешния модел на преподаване, за спецификата на обучението в Испания. В просторната зала за събрания на големите ученици домакините презентираха професионалното обучение, което предлага училището. За нас беше интересно да се запознаем с различните степени, през които преминава овладяването на избраната професия. Срещата завърши с представяне на България и СУ "Методий Драгинов" и обещание за бъдещо сътрудничество.

Останахме силно впечатлени от вдъхновяващия дух и искрен стремеж за отлично възпитание - „от душа и сърце“, с който работят в Colegio Calasanz Escolapias – училище основано през XIX век, а днес в него се обучават около 600 ученици. Най-напред ни посрещнаха тригодишните малчугани, които с вълнение наблюдаваха как какавидата се превръща в пеперуда. Заедно със своя учител малките палавници ни поздравиха с весела песничка, с което спечелиха нашите симпатии. Преминавайки през цветните коридори, последователно надникнахме в класните стаи и на останалите ученици от началното училище. Присъствахме на интересни уроци по математика, английски език, изобразително изкуство, музика и други. Навсякъде ни посрещнаха с усмивка и отзивчивост. След това се изкачихме на по-високите етажи, за да посетим и класовете на учениците  от 13 до 16 години. Училището разполага с много добра материална база и най-съвременни технологии за преподаване. Възпитаниците на училището работят по различни проекти и печелят призови места в национални конкурси.

Разделихме се с колектива на училището, обогатени с много впечатления и нови идеи.

Чаровните момичета от МУНДУС - Симона, Ива и Хелена – бяха наши спътници през цялата невероятна седмица, в която натрупахме огромни впечатления за испанската образователна система и многовековната испанска култура. С помощта и на Сесилия се запознахме и със специфична форма на работа и организация на стажовете на практикантите в обособени места – co-working space, които са многофункционални и предлагат много улеснения и удобства за всички участници. Бяхме впечатлени от креативните идеи при организацията на дейностите, от разчупените пространства на различните отдели, които предлага офисът. Имахме възможност да обменим идеи и мнения, свързани с този начин на работа.

Кике и Рохелио бяха нашите усмихнати координатори, които топло ни посрещнаха, с лекота организираха едноседмичния ни престой в Сарагоса и любезно дискутираха въпросите, които ни интересуват. Да не забравяме и Диего, нашият забавен гид, с който е невъзможно да скучаеш и който ни запозна с богатата история на Сарагоса. Разделихме се с колегите ни от Испания с малко съжаление, с огромно удовлетворение и с обещанието, че взаимното ни сътрудничество ще продължи и занапред.

Реализираният проект даде шанс на учителската колегия да проучи възможности за внедряване на дуалното обучение в нашето училище, за бързото преодоляване на негативите от пандемията и за нови методи за прилагане на информационните технологии в работния процес, както в класната стая, така и при дистанционното обучение. Посетиха се испански гимназии, които вече са интегрирали такъв тип подходи, както и фирми, които приемат ученици на стаж и упражняват наставничество относно професионалното им обучение.

ИСУ „Методий Драгинов”


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

КУПУВАМ НИВИ В ЦЯЛАТА СТРАНА. 0888 404 140, 034/42-08-96
Всички