Четвъртък, 18 Авг 2022
 
Крими

Полицейският бюлетин на 29 юни 2022 г.

  29.06.2022 11:12             
Полицейският бюлетин на 29 юни 2022 г.

Мъж отглежда марихуана е установен и задържан от служител на РУ-Септември. Снабдени екипи от полицейското управление проверка в къщата на 50-годишен мъж от село Варвара. Вътре те откриха две растения в саксии и в началния етап на развитие. Последвали полеви наркотестове, които реагирали положително на канабис. Марихуаната е иззета, а притежателят и задържан в ареста. По случая е образувано досъдебно производство.  

Млада жена почтила вандалска проява е установена от криминалисти от РУ-Пазарджик. Преди няколко дни късно вечерта неизвестен счупил предно панорамно стъкло, задно странично стъкло и стоп на лек автомобил „Рено“. Възилото е паркирано на улица в пазарджишкото село Юнаците, негов собственик е 34-годишна жена от село Мокрище. На мястопроизшествието е извършен оглед, а разследването поето от служителите на сектор „Криминална полиция“ при РУ-Пазарджик. В рамките на два дни органите на реда успели да установят, че авторът на посегателството е 31-годишна от село Юнаците. По случая се води досъдебно производство.            

Възрастната жена загуби се в гората бе открита в резултат на съвместните усилия на полицаите, пожарникари, горски работници и доброволци. Това е последният случай в рамките на една седмица на издирвани хора, загубили се планината. 

Всичко започнало в късния следобед, когато 76-та жена от Ракитово търгува вчера в планината за гъбите заедно със своя син и техни близки. В района на местността „Блатца“ жената се отделила от групата и поела по пътека навътре в гората с намерение на открие хубави гъби. Тя обаче се забави притеснени нейните близки, започнали да я търсят, но уви безуспешно. Това около 20 ч. подали сигнал на телефон -112 в РУ-Велинград. За не повече от половин час беше сформиран екип от служители на полицейския участък в Ракитово, пожарникари от РСПБЗН-Велинград, лесничеи от ДГС-Ракитово и близки на жената. Те се разделиха на няколко групи и започнаха да претърсват района. Ситуацията се усложни допълнително, защото планинските терен не бил лек, разразила буря, завалял пороен дъжд съпроводен с гръмотевици. Освен това пенсионерката не носи в себе си си мобилен телефон, а здравословен проблем не и позволява да говори и вика силно. За радост обаче имала в себе си малка свирка, която да бъде чута, ако се използва да я търся. Така на около два километра вътре в гората, мокра до кости и изплашена тя беше открита от горски служител. Той я транспортирал с джип и я предал на близките и. 

В контекста на този случай отправяме съвет към всички туристи в планината:

по възможност не ходете в планината сами, а се придвижвайте в група

ако ще правите преход нека е планиран за сутринта, а не за късния следобед или вечерта

винаги носите в себе си си зареден мобилен телефон, джобно ножче, фенерче и подходящи дрехи

преди да предприемете поход уведомете за това свои близки

използвайте за придвижване само маркирани горски пътеки и не се отклонявайте от тях

при необходимост и в нужда дайте сигнал на телефон 112, ако нямате обхват на мобилния телефон, възнамерете да обхванете, дайте сигнала, не прекъснете връзката и стриктно изпълнете инструкциите, които ще бъдат дадени

ако се наложи да преночете при открито, не губите да намерите на духа, изберете заслон или се направете така до идването на утрото

Пресцентър ОДМВР-Пазарджик   


Свързани