Крими

Зачестяват опитите за телефонни измами, особено в Пазарджик

  30.06.2022 14:36             
Зачестяват опитите за телефонни измами, особено в Пазарджик

ПАЗАРДЖИК. Зачестяват опитите за телефонни измами,алармират криминалисти от Областната дирекция на МВР. Те предупреждават гражданите на областта и най-вече на Пазарджик за зачестяване на опитите за телефонни измами. Основно са засечени обаждания към стационарни и мобилни телефони на възрастни и самотноживеещи хора в областния град и близки села. Схемата, който се използва е класическа, но с леки допълнителни вариации:

Измамниците в повечето случаи се свързват чрез стационарни домашни телефони с потенциалните си жертви и използват добре позната до момента схема. Първоначално непознат се представя за полицейски служител, който е част от цял отдел или екип разследващ телефонни измами. Непознатият дори се представя с име и длъжност - комисар Петров, старши комисар Иванов и т.н. Той предупреждава жертвата, че е включена в списъка на телефонните измамници и те скоро ще се свържат с нея.  Докато трае разговорът мнимият полицай разпитва дали разполага с друг телефон, мобилен или стационарен.  Не след дълго звъни другият телефон и се съобщава, че е станала страшна катастрофа. В мелето е пострадал близък, роднина, за неговото спасяване е необходима скъпа и спешна операция. Междувременно жертвата не е затворила първата слушалка, а от нея гласът на мнимият полицай успокоява притеснената жена, че всичко е под контрол. Уверява я, че внимателно следят измамниците и скоро щели да ги хванат. За това „комисарят” съветва жертвата да приготви наличните си пари или ценности. Те щели да служат като примамка на измамниците, да ги хвърли през прозореца на терасата или от вратата, а след като заловят бандитите щели да и бъдат върнати.

Апелираме към гражданите да бъдат бдителни, да не се поддават на обажданията на непознати, да не дават под какъвто и да е предлог парични суми или ценности на непознати дори ако се представят за полицаи. При наличия на подобни обаждания да позвънят на своите близки, като ги информират за случилото се или да подадат сигнал на телефон 112, призовават от ОДМВР-Пазарджик.

(Зн)

 

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

КУПУВАМ НИВИ В ЦЯЛАТА СТРАНА. 0888 404 140, 034/42-08-96
Всички