Други

Сянката на Стратиевия „Мамут“ влезе и в Стрелча

  02.07.2022 07:29             
Сянката на Стратиевия „Мамут“ влезе и в Стрелча

Преди дни сцената на читалище „Просвещение – 1871 г.“ отново оживя с пиесата „Мамут“ на големия наш драматург Станислав Стратиев. Постановката върна жителите и гостите на града в 1990 - годината на написването на абсурдната комедия на простащината и на мечтата да се търси свободата не тук, а някъде по света.

Режисьор на спектакъла е пазарджишкият актьор Иво Русев. На сцената се изявиха деветима талантливи самодейни актьори от средногорския град. Главните действащи лица са Енчо Божков в ролята на Иван Антонов и Цветана Няголова – неговата съпруга Марта.

- Щастлив съм, че

повече от 20 години поставям представления със самодейци

и поддържам пламъка на театралното изкуство в Стрелча – заяви постановчикът Иво Русев.

Той поясни, че тук за първи път се играе пиеса на Станислав Стратиев и тя е истинско предизвикателство за изпълнителите. Нейната премиера е на сцената на Сатиричния театър на 12 октомври 1990 г. Сюжетът на „Мамут“ граничи с абсурдната политическа сатира. Това припомни актьорът Иво Русев.

- В хола на панелен апартамент доцентът по езикознание Иван Антонов, съпругата му Марта, преподавателка по композиция в Консерваторията, и синът им Божидар

отпращат бабата на покрива,

приемайки важен гост. Ако остане доволен от вечерта, Тихов, готвач на високопоставено лице, ще уреди семейството на работа в чужбина. Там те ще намерят свободата си.

Изведнъж, в разгара на вечерта, върху стената се появява сянката на мамут. Огромното животно, идващо от пещерното време, се явява там, където е извършено неразкрито престъпление, гласи поверие. Постепенно сянката на мамута залива блока, квартала, целия град.

В дома на семейството пристигат и други хора, сред които полицаи, после и касапин да купи 5 тона месо от мамута. Настава суматоха.

Гузната съвест започва да действа,

независимо от възпитанието на човека и прослойката, от която произлиза.

Така простащината във всичките си измерения излиза на бял свят. Тя е доведена до абсурд, защото е оставена кротко и по пантофи да влезе в къщата на българина. Териториите, които тя превзема за изминалите 32 от написването на „Мамут“, вече включват не само домовете, но и умовете и душите. Днес я има в изобилие. Което прави пиесата актуална и навременна и в 21 век.

Другата сюжетна нишка е желанието на човек да бъде свободен. И да търси влиятелен човек да му осигури свободата извън родината. Спектакълът поставя редица въпроси за цената на свободата. Свободни ли сме? Били ли сме някога свободни, даже и в най-ранното си детство? И защо не сме свободни? Отговорите ще търсим сами, щом сме хора. Защото прекрасно разбираме, че живеем само веднъж на този свят.

В края на представлението режисьорът залага на отколешните български традиции, които ще изместят простотиите в днешно време. На финала бабата слиза от покрива и всички заедно заиграват българско хорце...

През 2021 г. читалището печели одобрение на проекта си „Подготовка и представяне на театрална постановка от самодеен театър”, в конкурс по програма ,,Подкрепа за частни организации в областта на любителското изкуство” на Национален фонд „Култура”. Финансовата рамка на осъществяване е 15 000 лв. - 12 450 лв. от тях се осигуряват от фонда, а останалите 2550 лв. са читалищно съфинансиране /бюджетни и дарителски средства/. Проектът предвижда създадената през 2022 г. постановка да се играе пред местна публика – жители и гости на града и общината, както и пред зрители от населени места в други общини, в различни области на страната.

Пенка МИХАЙЛОВА

Сайт на НФ „Култура”


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

КУПУВАМ НИВИ В ЦЯЛАТА СТРАНА. 0888 404 140, 034/42-08-96
Всички