Четвъртък, 13 Oct 2022
 
Други

Храни с по-малко калории, отколкото горим, за да ги усвоим

  03.07.2022 08:47             
Храни с по-малко калории, отколкото горим, за да ги усвоим

Съществува теория, според която някои храни съдържат толкова малко калории, че необходимата енергия, за да се усвоят от организма, е по-голяма от енергийното им съдържание. Същевременно те са полезни, защото осигуряват витамини, минерали и усещане за ситост. Това ги прави  подходящи за диети, спазване на хранителни режими и здравословен начин на живот. Ето кои са те:

Целина: 8 кал/100 г

Подобрява кръвното налягане и нивата на холестерола. Предотвратява сърдечно-съдови заболявания. Улеснява загубата на тегло. Действа и като диуретик.

Лимон: 28 кал/100 г
Лимоните са богати на витамин C и противовъзпалителни съединения. Съдържат киселина, която може да помогне за предотвратяването и растежа на рак на гърдата. Както и съставки, които са в помощ на храносмилателната система и биха могли да се използват при гадене.

Диня: 30 кал/100 г

Намалява риска от затлъстяване, диабет, сърдечни заболявания. Допринася за здравословен тен и силна коса, повишава енергията и подпомага отслабването. Пази от запек и обезводняване. Съюзник е също така в борбата с образуването на ракови клетки. 

Пъпеш: 34 кал/100 г

Предотвратява обезводняването. Улеснява борбата с жегата. Играе защитна роля за здравето на очите. Допринася за здраво сърце и нормално кръвно налягане. Намалява опасността от инсулт. Рисковете за развитие на астма са по-ниски при хората, които консумират пъпеши и други храни, богати на бета каротин (най-често се съдържа в жълтите и оранжеви плодове и зеленчуци като пъпеш, морков, тиква).

Грейпфрут: 42 кал/100 г

Благоприятстват поддържането на здрава кожа. Може да се прилага и локално при увредена от слънцето и от замърсяванията кожа, намалява бръчките и подобряват нейната текстурата. Цитрусовите плодове като портокали и грейпфрути понижават риска от инсулт, както и кръвното налягане. Предпазват от астма. Освен това са полезни в борбата с образуването на свободни радикали, причиняващи рак.

Къпини: 43 кал/100 г

Осигуряват по-доброто здраве на сърцето и храносмилателната система. Укрепват имунната система. Намаляват риска от рак. Благоприятстват паметта и когнитивните функции. Контролират теглото и поддържат здрава костната система. Подобряват зрението. Ценна храна са по време на бременност.

Червени боровинки: 46 кал/100 г

Понижават риска от инфекции на пикочните пътища и подобряват имунната система. Намаляват кръвното налягане, а също и риска от сърдечно-съдови заболявания, като предотвратяват натрупването на тромбоцити. Забавят туморните процеси и оказват положително влияние в борбата срещу рак на простатата, черния дроб, яйчниците и дебелото черво.

Портокали: 47 кал/100 г

Предпазват от рак и помагат в борбата с различни негови разновидности. Чаша портокалов сок на ден може да предотврати бъбречни заболявания и образуването на камъни. Понижават холестерола и се борят успешно с вирусни инфекции. Полезни са и за очите, защитават зрението.

Кайсии: 48 кал/100 г

Допринасят за намаляване на сърдечно-съдовите заболявания. Защитават зрението от стареене. Добър източник са на диетични фибри.

Малини: 52 кал/100 г

Намаляват риска от затлъстяване, диабет, сърдечно-съдови заболявания. Калият в тях поддържа сърцето здраво и пази от исхемичен инсулт. Фибрите пък допринасят за стабилни нива на кръвната захар, както и за нормални нива на холестерол и кръвното налягане. Благоприятстват борбата с наднормено тегло.

Ябълки: 52 кал/100 г
Твърди се, че стимулират производството на слюнка в устата и по този начин предпазват от кариеси. Статистики показват, че при хората, които консумират поне по една ябълка на ден, рискът от диабет е с близо 28 процента по-малък. А многото фибри в тях предотвратяват образуването на камъни в жлъчката.

Гъби: 22 кал/100 г
Влияят положително на имунната система. Понижават кръвното налягане и стимулират ефективното усвояване на желязо. Смята се, че имат благоприятен ефект върху стави и зъби.

Със съкращения - цялата статия - в книжния брой на “Знаме“.


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498
Всички