Регионът

Реставрацията на Хаджидимитровата къща с експозицията “Иван Деянов“ бе подкрепена от Фондация „Лъчезар Цоцорков“ (Снимки)

  02.07.2022 14:28             
Реставрацията на Хаджидимитровата къща с експозицията “Иван Деянов“ бе подкрепена от Фондация „Лъчезар Цоцорков“ (Снимки)

ПАНАГЮРИЩЕ. Музейният комплекс в историческия град от петък има нова перла в короната - една впечатляваща експозиция, която беше отворена за посетители на 1 юли. Официално беше открита обновената Хаджидимитрова къща, в която са изложени реставрираните културни ценности от дарението „Иван Деянов“.

Фондация „Лъчезар Цоцорков“ подпомогна със 130 хил. лв. осъществяването на проекта. Извършен е текущ ремонт на известната „синя къща с лъва“ от музейния възрожденски комплекс и реставрация на стенописите. Цялостно е обновена експозицията с нови витрини, направено е почистване и реставрация на експонатите, изработена е експозиционна документация, съобщи директорът на музея доц. д-р Атанас Шопов.

„Особена е символиката в това, че се намираме срещу залата трезор на Панагюрското златно съкровище. Нейното изграждане преди 10 години беше вдъхновено от дарението на „Асарел-Медет“ и баща ми проф. д-р Лъчезар Цоцорков. Заедно с Хаджидимитровата къща, това ни напомня за приноса на достойните хора преди нас и за това колко важна е подкрепата за културата и за съхраняването на историческото наследство“, каза Димитър Цоцорков. Той поздрави музейните специалисти и целия екип на фондацията за успешния проект.

Кметът на общината Никола Белишки благодари на фондация „Лъчезар Цоцорков“ и посочи, че така се продължава дарителската традиция на „Асарел-Медет“ и Цоцорковия род.

Във вълнуващото си слово историкът-доайен Атанас Атанасов разказа за Хаджидимитровата къща и за приемането на колекцията на Иван Деянов – родолюбец, интелектуалец и колекционер, наследник на известния панагюрски род Хаджидеянови. През 1982 г. неговите братя Сава и Георги и сестра му Мария изпълняват волята му да дарят на местния музей 3558 експоната – живопис, графики, скулптура, накити, архивни материали, керамични и медникарски съдове, нови и антични монети, книги и медали, картини, сред които и платна на Владимир Димитров-Майстора, Дечко Узунов, Христо Явашев- Кристо….

В петък на откриването на експозицията присъстваха Пламен Славов – секретар по образование, духовност и култура на президента на Република България, Екатерина Джумалиева – директор „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“ в Министерството на културата, заместник-кметът по хуманитарните дейности Галина Матанова, изпълнителният директор на „Асарел-Медет“ инж. Делчо Николов, няколко поколения представители на местната власт, общественици и музейни специалисти.

Плакет „За принос в развитието на музейното дело в Панагюрище и Панагюрския край“ бе връчен в знак на признателност от Историческия музей на фондацията дарител, основана от Атанаска, Димитър и Велислава Цоцоркови.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498
Всички