Понеделник, 10 Oct 2022
 
Други Пазарджик

Експерти: Нужен е безплатен достъп до лекарства за децата до 3 години!

  05.07.2022 07:57             
Експерти: Нужен е безплатен достъп до лекарства за децата до 3 години!

Мерките ще ни извадят от рекордната детска смъртност и ще спестят пари

ПАЗАРДЖИК. Търсене на желан и възможен модел за осигуряване на универсален достъп до безплатни лекарства за децата до 3 години, подобрения в детското и майчино здраве чрез провеждане на застъпническа кампания и приемане на нормативни и законодателни промени като част от устойчива национална лекарствена политика в България. Това са целите, които бяха поставени през седмицата в областния град по време на Регионален застъпнически форум по проект "Цветно утре за нашите деца". Събитието се организира от Фондация „Фонд ИГА”, а на него

бяха оповестени тревожни данни

Експертен доклад се основава на данни на Националния статистически институт (НСИ), на собствено проучване с целева анкета с родители на деца до 18 години, официални стратегически и законови документи, медийни публикации, експертни мнения и др. На форума, освен представителите на коалиция от шест организации, изпълняващи проекта (Фонд ИГА, Сдружение "Ларго", Сдружение "Инициатива за равни възможности", Сдружение "Жажда за живот", Сдружение "Клуб на нестопанските организации" и Сдружение "Хаячи"), присъстваха директорът на РД „Социално подпомагане” Цветелина Арапова, началникът на отдел „Закрила на детето” в Пазарджик Николета Узунова, зам.-кметът на община Лесичово Веселина Милкова, представители на други общински администрации от областта, на Комплекса за социални услуги за деца и семейства в Пазарджик, здравни медиатори от общини…

Проект "Цветно утре за нашите деца" е част от проект за подобряване на майчиното и детско здраве сред ромска общност "С грижа от 0 до 3".

По данни на НСИ към края на 2020 г. децата от 0 до 18 ненавършени години у нас са 1 190 546, а

183 558 са децата от 0 до 3 години

(доказано е, че 80 % от детския мозък се развива именно в тази възраст). Европейската статистика пък казва, че България е на второ място по детска смъртност, а рискът едно дете да почине до 5-годишната си възраст при нас е около 70 % по-голям в сравнение с другите страни в ЕС. Всяко четвърто дете у нас е в риск от бедност.

Проучване, статистика и анализи сочат, че независимо от безплатната медицинска помощ за децата на България, бедните семейства не могат да си позволят да купят предписаните им лекарства. Или ги купуват, лишавайки децата си от здравословна и питателна храна. Което води след себе си тежки хронични заболявания сред подрастващите.

Данните от проучването показват значителни различия по региони в наличието на лекари педиатри, натоварването, затруднения с достъп до лекар, до аптека или до транспорт.

Ако в Пазарджишка област на един педиатър се падат 776 деца

и има 59 педиатри, то в Ямбол натоварването е рекордно голямо – 1633 деца на един педиатър, а в Сливен, Перник и Добрич – по повече от 1320 деца на специалист по детски болести.

Повече - в книжния брой на "Знаме"

 

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

КУПУВАМ НИВИ В ЦЯЛАТА СТРАНА. 0888 404 140, 034/42-08-96
Всички