Спорт

След близо 40 години ветераните на ”Оборище” възкресиха футболна романтика

  17.07.2022 08:41             
След близо 40 години ветераните на ”Оборище” възкресиха футболна романтика

Събраха се и си спомниха си времето, когато Панагюрище бе приказен град за Цар Футбол

ПАНАГЮРИЩЕ. Среща на ветераните на футболния отбор до 21 години на „Оборище” от времето на създаването на „В” Републиканска футболна група с изискването голяма част от футболистите да са до 21 години си дадоха среща, за да възкресят времето отпреди близо 40 години. Те бяха и част от шампионския работническия отбор на „Оптикоелектрон”, станал републикански първенец през 1981 г., а на следващата година играл на държавен финал, преодолявайки куп съперници–професионалисти.  Организатор на сбирката бе един от футболистите от онова време Никола Каишев.

Побелелите „момчета” първо се събраха на стадион „Орчо войвода”

и поиграха с топката, а после седнаха в местно заведение - да се почерпят и поговорят за славните отминали години.

„Платихме си масрафа – не сме от тези, които напират да ходят по гизмета. Просто се радвахме да се видим след толкова години с хора от Панагюрско, Пазарджик, Копривщица… И да се върнем в спомените. Беше истински празник. За съжаление не всички успяха да дойдат по една или друга причина, но беше незабравима среща”, коментираха участниците пред „Знаме”.

В тържествената част на сбирката представителят на Упрвителния съвет на ФК „Оборище”  Лука Цветанков връчи от името на БФС и

лично от Борислав Михайлов почетен медал на Сергей Жилков

– някогашният капитан на оборищенци и любимец на публиката, играл и в пловдивския „Локомотив”.

Участниците в срещата в другарски закачки си спомняха времето, когато БФС премахна зоните и създаде „В” Републиканска група (иначе в друг формат трети ешелон има от 1959 г., б.р.).

Панагюрци винаги ще си спомнят имена като Людмил Николов – един футболист, който бе в шампионския отбор. Любителите на футбола знаят кой е и дошлият сега Иван Тодоров-Динката (бившият футболист бе и някогашен скаут на отбора, б.р.), и Петьо Петров, който дълги години работи като следовател в Пазарджик, и дългогодишният бивш кмет на Панагюрски колонии Петко Стоев - също прекрасен футболист и човек”, коментират участници в сбирката. Тук бяха и

братовчедите от Розово, доайени на спортовете хандбал и тенис на маса

в Панагюрище – Георги Атанасов и Борис Влахов, който изненада присъстващите с впечатляващи грамоти, а получателите се засмиваха от съдържащите се в моралните награди добри послания. Двамата са спортни организатори тогава. По времето на създаването на „21-годишните” Атанасов вече е направил голяма част от момчетата републикански шампиони като спортен организатор в „Оптикоелектрон”. Влахов е извикан от Елшица, където прави мъжки и женски футбол в „Панагюрски мини”.  Георги е съдействал на братовчед си като му връща жеста – защото преди това Влахов го е извикал за свой наследник като организатор в МОК „Медет”…

Хората, които създаваха благата

Те неизменно присъстваха в разговорите. Добри думи бяха казани за покойния административен началник в „Оптикоелектрон” Никола Велкушанов, който устройвал футболистите и създавал условия Панагюрище да бъде един приказен град за футбола. За икономическия директор на „Оптикоелектрон” Тодор Гугов и изпълнителният директор Димитър Йончев, който е с ранг на зам.-министър на икономиката.

„Тогава се даваха много пари за спорта и за работническия спорт,

 

но срещу това се получаваше много - имаше дисциплина, усърдие и много пролята пот”, спомнят си някогашните играчи. Определят шефовете си „от рядката порода на изключително стойностните хора”.

Дочо ЧАНЕВ

Със съкращения. Цялата статия - в книжния брой на "Знаме"

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФИРМА ОРАНЖЕРИИ "ГИМЕЛ" АД ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ ОБЩИ РАБОТНИЦИ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО ЗА ЗЕМЛИЩЕ НА С. БРАТАНИЦА, ОРАНЖЕРИЕН КОМПЛЕКС 200 ДКА, ТРУДОВ ДОГОВОР, ЗАПЛАТА 710 ЛВ. ТЕЛ. 0888 141 977.

ФИРМА ОРАНЖЕРИИ "ГИМЕЛ" АД ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ ОБЩИ РАБОТНИЦИ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО ЗА ЗЕМЛИЩЕ НА С. МОКРИЩЕ, ОРАНЖЕРИЕН КОМПЛЕКС 500 ДКА, ТРУДОВ ДОГОВОР, ЗАПЛАТА 710 ЛВ. ТЕЛ. 0888 141 977.

ДАВАМ ПОД НАЕМ ДВУСТАЕН. 0988 739 272
Всички