Понеделник, 17 Oct 2022
 
Спорт

Трети сме отборно на балканиадата по джудо - 2 медала и 3 пети места за кодоканци

  18.07.2022 13:54             
Трети сме отборно на балканиадата по джудо - 2 медала и 3 пети места за кодоканци

Всички останаха възхитени от условията в новата зала „Иван Симеонов”

ПАЗАРДЖИК. Много добро представяне на състезателите на местния СК „Кодокан 2008” от първата балканиада по джудо за мъже и жени, провела се в областния град. Равносметката е 2 медала и 3 пети места. Седем състезатели на пазарджишкия клуб бяха записани в стартовия лист на националния ни тим, но шестима излязоха на татамито. Треньорският щаб прецени, че Емил Вълчев трябва да бъде съхранен за участието в световното първенство за кадети в средата на август в Босна и Херцеговина.

За балканското първенство в Пазарджик (то се проведе с финансовата подкрепа на Община Пазарджик) дойдоха над 120 състезатели от 8 държави - Албания, Босна и Херцеговина, Гърция, Косово, Румъния, Черна Гора, Турция и България, която ще бъде представена от 14 мъже и 14 жени.

Заради ремонт на зала „Васил Левски” историческата балканиада се проведе в новата зала „Иван Симеонов”, която макар и малка по размер, впечатли всички участници с модерната си визия, и осигури достатъчно простор и комфорт на джудистите.

Първенството бе излъчвано на живо на сайта на БФ Джудо.

При мъжете Мариян Палев стана вицебалкански шампион в категория до 73 кг, след като подцени финала с Димитър Господинов. Той преодоля по-сериозни съперници по пътя към финалния двубой и до последно резултатът с представителя на "Шун джудо" (Сф) вървеше наравно. С гонга обаче столичанинът направи атака, която му донесе спорна оценка.

При 48-килограмовите дами Моника Шопова се окичи с бронзов медал за Пазарджик и България. Битката за бронза Моника започна плахо, но постепенно увереността й се възвърна и в продължението тя победи с ипон представителка на Босна  Херцеговина.

Престижните пети места заеха Ангел Славков (плюс 100 кг), Радина Сербезова (63) и Мария Горева (70).

Борислав Владов зае седмото място след като приключи участие заради контузия на врата. Борко загуби първа среща от световен и европейски медалист от Босна и Херцеговина, а в репешажите се наложи над румънски състезател. След това обаче падна на главата си и не продължи състезанието - състоянието му е добро.

В неделя се проведе отборното балканско първенство, а там България с трима пазарджиклии от общо шестимата ни състезатели, се класира на трето място. Първо нашият тим преодоля Румъния с 4:0, а след това за една среща след спорно съдийство загубихме с 3:4 от Черна гора. В спор за третото място България се наложи над Северна Македония с 4:0. Отборен победител стана Босна и Херцеговина, а втори е тимът на черногорците.

„Доволен съм. Нашите момчета и момичета се побориха добре. Можеше да спечелим и още медали, но това е спортът. Справихме се с организацията и получихме много поздравления от колегите. Всички са много доволни от условията. Затова и специално благодарим на Ренета Камберова и сдружение „Пазарджик спортува”, както и на Община Пазарджик, без които тези балкански игри нямаше как да се проведат”, коментира пред „Знаме” президентът на СК „Кодокан 2008” и директор на Спортното училище Георги Георгиев.

Да припомним, че това домакинство ни бе дадено още преди 2 години, но на два пъти се отлага заради КОВИД. За последно България бе домакин на балканиада през 2017 г., но за младежи. През 2015 г. зала "Арена Армеец" посрещна форума за мъже и жени.

(Зн)

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498
Всички