Други

Преподавателят на нашите IT-отличници Емил Ангелов: В наши дни програмист гладен няма

  26.07.2022 07:47             
Преподавателят на нашите IT-отличници Емил Ангелов: В наши дни програмист гладен няма

За успеха на пазарджишките ученици - близнаците Пламен и Стоян Дарджикови от Профилирана математическа гимназия „Константин Величков“ в Пазарджик писахме миналата седмица. За тях и за IT уменията в 21 век ви срещаме с техния преподавател в рамките на националната програма Емил Ангелов от Пловдив. Ето как отговори той на въпросите на „Знаме“:

- Г-н Ангелов, разкажете за участието на Пламен и Стоян Дарджикови в Националната програма „Обучение за ИТ кариера“.
- Запознахме се през есента на 2019 г., когато започнахме – и те и аз, Модул 1 – „Увод в Програмирането“. От стартиралите 18 ученици, завършиха шестима, двама от които с пълно отличие през цялото време. Това са именно близнаците Пламен и Стоян Дарджикови. Смятам, че през тези 3 години те не само, че израснаха много като програмисти, но се изградиха и като личности. Винаги откликваха при нужда от помощ.

Започнахме преди Ковид и той ни хвана точно на края на М2 – „Програмиране“. Даже изпитът на М2 протече със закъснение и онлайн. Оттам нататък нещата бяха ту онлайн, ту присъствено, но тази смяна в режимите ни научи на много неща допълнително – като дисциплина при отдалечена работа в екип. Дори в периодите на дистанция сме търсели начин отвреме навреме да се виждаме „на живо“. Всички тези стечения на обстоятелства направиха познанството ни нещо повече – до степен приятели и сътрудници. Никога не съм вярвал в случайностите, така че срещата с тях за пореден път затвърди убеждението ми, че нищо не е случайно.
- Какви проекти разработиха по време на обучението?

- Имаха различни разработки. При свободен избор на теми те показваха оригиналност. Но най-голямата свършена работа бе през лятото преди 12 клас, когато имаха модул – Стаж във фирма, с разработване на софтуер. Това бе през 2021 г. Участваха в проект – изграждане на софтуерен модел на система, която от съображения за конфиденциалност ще запазя в тайна. Неуморно работиха цяло лято, като всички срокове по етапи, включително и финалният, бяха спазени. Аз играех ролята на продуктов мениджър в същия проект. Това бе голяма крачка в техния растеж. Започвайки буквално от нулата, до финализиране на заданието. Пламен играеше „ФронтЕндер“ а Стоян – „БакЕндер“ – идеалната комбинация на екип, който работи като 2 в 1. Крачката встрани от ИТ Кариера бе, че от .NET разработчици станаха Node.JS „фулстак девелопъри“. Идеологията, възпитана в .NET и приложена в Node.JS, даде възможност за много бърза адаптация към новата среда.

По мое мнение – преминаването през тази програма е школовка, която те слага на стола на Junior dev (младши разработчик) в повечето фирми, търсещи качествени кадри. Водил съм часове на различни места, включително и във ВУЗ-ове на IT-специалности, и виждам качеството на проекта ИТК.

- Интересът към програмирането в момента е огромен. Търсенето на кадри – също. Ще се запази ли тази тенденция още дълги години?

- Интересът към програмирането е огромен от гледна точка на софтуерната индустрия. Не мога да кажа същото и за широките маси от учащи се в средни и висши училища. Не за всеки е това. За мен програмирането е върхът на компютърната информатика, която от своя страна е върхът на информатиката като наука. Но докато в наши дни върхът в програмирането е писането на код, малко вероятно е тази тенденция да остане и в бъдеще – чисто мое мнение.
Писането на код е дейност, много подвластна на ИИ/AI и нищо чудно още в много близко бъдеще програмистите да бъдат концентрирани в посока интелигентни системи за разработки. Като цяло има едно число – това е съотношението на програмисти към потребители. То има свойството да става все по-малко, което ще каже, че потребителската маса расте с много по-бързи темпове от програмистката. Но все пак не мога да кажа за колко близко или далечно време това число ще се окаже опасно близко до нулата.

- Трябва ли хора, които не са програмисти, да притежават ИТ умения и какви по-точно?

- ИТ умения е много модерен и общ термин. От една страна вече и малките деца боравят с ИТ играчки. Но за някои професии са нужни конкретни знания и умения с компютърни и софтуерни системи – това са потребителски /от гледната точка на системите/ тесни специализации – примерно да редактираш снимки или видео с фотошоп. Същото е и с експерт-счетоводители или инженери, умело ползващи съвременни ERP системи. Но тези хора не са програмисти. Да не забравяме, че едните и другите са от двете страни на барикадата и едните са много повече.
Няма вече човешка дейност, която да не ползва ИТ и всяка от тях си иска своите конкретни умения. Сравняваме с т. нар „професии“. Обущарят си има едни умения, автомонтьорът – други. Уменията в професията и ИТ уменията се „подпират“ едни други. И когато професията ще бъде програмист, нека това послужи като тема: „В наши дни програмист гладен нема“.

Мария ДЪБОВА

Цялото интервю - в книжния брой на вестник "Знаме".

А повече за близнаците четете ТУК.


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498
Всички