Понеделник, 31 Oct 2022
 
Регионът

Пещера “ври и кипи“ с VI-я Международен етнокултурен фестивал “Културата на бъдещето и бъдещето на културата“

  27.07.2022 07:27             
Пещера “ври и кипи“ с VI-я Международен етнокултурен фестивал “Културата на бъдещето и бъдещето на културата“

Родопският град е домакин за 6-ти път на VI Международен етнокултурен фестивал „Културата на бъдещето и бъдещето на културата”. Фестивалът е част от Културния календар на Община Пещера. В него всяка година се включват фолклорни колективи от цял свят, представящи с много красота, талант и добро настроение, незабравима феерия от цвят и ритми.

В големия форум, който се провежда от 26 до 27 юли 2022, тук си дават среща представителни фолклорни състави от България, Бразилия, Румъния и Турция.

Концертните прояви започват във 19: 00 часа, на пл. "България"

На 26 юли жителите и гостите на града видяха изпълненията на Фолклорен танцов ансамбъл "Дилянка" от България, Групата за народни танци „Кузейин Усаклари” от Р. Турция и изпълнения на местния танцов състав с ръководител Елена Баренска.

Фолклорен танцов ансамбъл "Дилянка"с главен художествен ръководител Мария Кьосева.е от гр. Пловдив. Създаден е през 1992г. В ансамбъла танцуват над 100 момичета и момчета, разделени в три групи – подготвителна школа, средна група и младежка формация.

В репертоара на “Дилянка“ са включени танци от всички етнографски области на България. Колоритните костюми и динамика на танците завладяват публиката не само у нас, но и в чужбина.

Фолклорната танцова група „Кузейин Усаклари“, Анкара, Турция функционира от 2003 г. Фурор сред публиката предизвикаха танцовите изпълнения на трупата. Аплодисментите не стихваха. А приятелството беше скрепено с танци от двете страни и общи снимки за спомен.

По традиция концертната пограма завърши с кръшно българско хоро на площада, на което се хванаха и пещерци. А в началото гордо се вееше знамето на България.

Тази вечер шоуто продължава с представителните групи на Румъния и Бразилия от 19 часа.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498
Всички