Други Пазарджик

На фокус: Старият индустриален Пазарджик като пример за търгашите

  14.08.2022 08:20             
На фокус: Старият индустриален Пазарджик като пример за търгашите

Преди сто години проспериращата пазарджишка фирма „Обущарница братя Сотирови” назначава петима майстори, калфи и чираци и начева индустриално производство на обувки. Както е редно, те патентоват (чрез инж Иван Ветренски) своите изделия. Патентът на гумената полуобувка сандал носи номер 17. Един от първите патенти в Царство България. Братята Георги, Ангел и Сотир поставят акцента на качеството на обувките и завладяват пазара. Купуват най-качествените каучукови смеси, включително и от гиганта „Дънлоп”… Всичката печалба влагат в най-съвременни машини. Редовно плащат заплатите на наетите работници. Така през 1922 година Татар Пазарджик от град на конопа и ориза се превръща в индустриално средище. Братята внасят първи в България машини за очукване на коноп. С доставени от Англия машини пускат първата в България конопена предачница, прераснала по-късно в текстилния комбинат „Вела Пеева”…

Днес, век по късно, хора като братя Сотирови създават и владеят индустриални предприятия в страната, в областта, в нашия град. Срещат се и владелци, и търговци, да ги кажем „търгаши”, които прибират целия пай, при това без да им приседне. Прибират разликата между поевтинялото слънчогледово семе и цената на литър олио за потребителя, левчето от литъра гориво чиста печалба, цялата 100-150-процентна надценка на стоки и продукти от първа небоходимост…

За да преуспее една фирма, както сподели преди 33 години най малкият брат Сотир с пишещия тези редове, правилото е: „Човек трябва много да се труди, да живее скромно, да зачита работниците и всичката печалба да влага в нови машини, защото прогресът е в машините.”

Така тримата братя Сотирови постават основите на индустриален Пазарджик. Но и задават една простичка рамка от правила, на която се крепи класическият пазарен принцип. Защото така преуспява не само фирмата, а всички по веригата са доволни. Гледайки тази рамка, да го кажем така: „Малко са индустриалците у нас, които страдат от скромност.”

Михаил ТОДОРОВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФИРМА ОРАНЖЕРИИ "ГИМЕЛ" АД ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ ОБЩИ РАБОТНИЦИ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО ЗА ЗЕМЛИЩЕ НА С. БРАТАНИЦА, ОРАНЖЕРИЕН КОМПЛЕКС 200 ДКА, ТРУДОВ ДОГОВОР, ЗАПЛАТА 710 ЛВ. ТЕЛ. 0888 141 977.

ФИРМА ОРАНЖЕРИИ "ГИМЕЛ" АД ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ ОБЩИ РАБОТНИЦИ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО ЗА ЗЕМЛИЩЕ НА С. МОКРИЩЕ, ОРАНЖЕРИЕН КОМПЛЕКС 500 ДКА, ТРУДОВ ДОГОВОР, ЗАПЛАТА 710 ЛВ. ТЕЛ. 0888 141 977.

ДАВАМ ПОД НАЕМ ДВУСТАЕН. 0988 739 272
Всички