Пазарджик

„Главболгарстрой“ инвестира 12 млн. лв. в модерен завод край Пазарджик

  07.08.2022 08:18             
„Главболгарстрой“ инвестира 12 млн. лв. в модерен завод край Пазарджик

"Главболгарстрой" строи завод за сглобяеми стоманобетонови конструкции край Пазарджик. Очаква се предприятието да отвори врати до края на октомври, като ще бъдат разкрити над 50 нови работни места, съобщава expert.bg.

Инвестицията е на стойност 12 млн. лв., включително за купуването на терена, оборудване и сградния фонд. Фабриката ще е на терен от 50 декара, като има и възможност за евентуално разширение в бъдеще (още около 40 декара). В нея ще бъдат разположени близо 4000 кв. м производствени мощности, 650 кв. м административна сграда, спедиционна зона от 4500 кв. м, бетонов център с производителност 60 куб. м/час.

Производственият капацитет на завода е 140 000 кв. метра покрита индустриална площ на годишна база. Предприятието ще произвежда само покрити площи. Освен това се цели и оптимизация на произвежданите конструкции, за да се намалят разходите и сроковете за клиентите.

Възложител на фабриката е "Главболгарстрой ПРИФАБ", а "ГБС" Пловдив АД е изпълнител на проекта. Покупката е направена още преди месеци, за да се избегне настоящата инфлацията в сектора.

"Възприетата технология, компетенциите и опитът на ръководството, състоянието на производствените машини и съоръжения определят завода като водещ в технологично отношение на пазара. Смятам, че това ще бъде най-модерният по рода си завод в България", заяви инж. Константин Златев, изпълнителен директор на ГБС Пловдив АД и "Главболгарстрой ПРИФАБ".

Технологичното оборудване е изцяло от Progress Group и подразделението ѝ Tecnocom – най-големият производител на хидравлично-кофражни форми. Бетоновият възел е на италианската компания Euromecc и се очаква да пристигне следващата седмица. За порталните кранове е избран българският производител "Подемкран" в Габрово.

Заводът ще предлага пълен стойностен инженеринг, включващ проектиране на покритите площи, изпълнение, монтаж на обекта и изпълнение на самия обект. По думите на инж. Златев ще се постигне симбиоза между производството на предварително напрегнати конструкции и строителството.

Производственият процес ще е концентриран на едно място, за разлика от повечето подобни заводи у нас, при които бетоновият възел е на друго място, от което следват и транспортни разходи. Очакваните приходи са в размер на около 40 млн. лв. годишно. "Брутният вътрешен продукт на човек месечно е около 60 000 лв. при средно около 17 000-19 000 лв. при строителните компании", посочва изпълнителният директор.

Локация

Локацията на завода е избрана и заради близостта до Пловдив, един от центровете на индустриалното строителство у нас. ГБС очакват силно развитие и в Пазарджик и Хасково през следващите години. София също попада в радиуса на доставки на завода, тъй като е само на 100 км от локацията му. Голямо предимство е и непосредствената му близост до АМ "Тракия". 

100% соларна енергия

Планирана е и отделна инвестиция в соларни панели, които ще бъдат монтирани на покрива на завода и трябва да обезпечат около 200 KWh. Според инж. Златев производството на сглобяеми стоманобетонни конструкции не е енергоемко и соларните панели ще осигурят необходимата енергия на 100%. 

"Това ще бъде екологичен и чист завод. Стремим се да бъдем зелени и с фотоволтаиците ще постигнем тази цел", заяви инж. Димитър Теллиев, изпълнителен директор на ГБС Пловдив.

Макар че работата по изграждането на завода тепърва започва, вече е стартирало подписването на договори с клиенти, като има и осигурени поръчки за цялата следваща година. Инж. Златев посочи, че строителни компании дори отлагат производствения си процес, за да влязат в производствената база на "Главболгарстрой ПРИФАБ".

Целева група на завода са обекти с площ между 20 000 и 30 000 кв. м, които да бъдат произведени за около 2 месеца. А за обект от 50 000 кв. м ще са необходими поне 4 месеца. Инж. Златев уточни, че халета до 10 000 кв. м ще се произвеждат отделно, като за целта е купена и специална технология.

От компанията смятат, че има възможност да навлязат и на пазарите в Сърбия и Македония, но не и в Румъния, където вече има два големи подобни завода в Букурещ и Тимишоара.


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498
Всички