Регионът

Областният управител върна решението на ОбС-Пазарджик за имота на бившето АПК в Црънча

  12.08.2022 17:28             
Областният управител върна решението на ОбС-Пазарджик за имота на бившето АПК в Црънча

ПАЗАРДЖИК. Областният управител Трендафил Величков със своя заповед върна за ново обсъждане решение 191 от 29.07.2022 г. на Общински съвет-Пазарджик относно изработването на ПУП – изменение на План за регулация относно УПИ I-Административна сграда в кв. 37 по плана на село Црънча, с което да се промени отреждането на УПИ I- Административна сграда в кв. 37, като стане УПИ I-401, Търговия и услуги, което е постъпило в деловодството на Областна администрация Пазарджик с вх. № 0800-117/05.08.2022 г.

На основание чл. 45, ал. 7 от ЗМСМА върнатото за ново обсъждане решение не влиза в сила и следва да се разгледа от Общински съвет-Пазарджик в 14–дневен срок от получаването на заповедта на областния управител.

Така взетото решение е незаконосъобразно, поради следните съображения, изтъква Величков:

Със своя жалба с изх. № 0800-87-2/01.07.2022 г.  Областният управител е оспорил пред Административен съд Пазарджик решение № 114 от 31.05.2022 год. на Общински съвет Пазарджик, с което се преобразува от публична в частна общинска собственост поземлен имот с идентификатор 78570.501.401 по кадастралната карта и кадастралните регистри на с. Црънча, ведно с построената в него сграда, попадащи в УПИ I, с Начин на трайно ползване: За Административна сграда, комплекс. в резултат на тази жалба е образувано адм. дело № 703 по описа на Административен съд Пазарджик за 2022 г., което не е приключило. С оглед на това е налице висящ съдебен процес по отношение на цитираното по-горе решение на ОбС.

Решението на Общински съвет-Пазарджик е прието в противоречие с разпоредбата на чл. 166, ал. 1 от АПК, съгласно който оспорването спира изпълнението на административния акт. Недопустимо е да се извършва промяна в отреждането докато тече процедура по изясняване статута на процесния имот – дали е публична или частна общинска собственост.

От приложения към решението акт за публична общинска собственост и скица, се установи, че отреждането на имота е за административна сграда, комплекс, а предназначението на сградата в поземления имот е за друг вид обществена сграда. При положение че имотът е за обществено предназначение и сградата върху него е с характера на административна сграда, то все още предназначението на имота не е отпаднало. В случая, дали процесният имот е престанал да бъде публична общинска собственост, дали същият служи за трайно задоволяване на обществени потребности от местно значение, предстои да бъде установено по висящия съдебен спор. 

Налице е висящ съдебен процес и с оглед на това произнасянето на съда по първото решение има преюдициален характер спрямо второто решение на Общински съвет. Един от аргументите за оспорване е, че не е спазена процедурата по ЗУТ, която предшества процедурата по чл. 6 от ЗОС за преобразуване от публична в частна общинска собственост, тъй като горецитираният недвижим имот не е загубил предназначението си да задоволява обществено потребности от общинско значение.

На следващо място. Не е налице законовото основание за промяна на отреждането на УПИ, в който е построена общинската сграда със статут на публична общинска собственост. Цитираните правна норми на ЗУТ регламентират различни правни способи за изменение на действащите ПУП и за приемането на ПУП за територия, за която такъв не е имало. Чл. 134, ал.2, т.6 предвижда изменение на вече действащ ПУП, поради което е недопустимо препращането към текста на чл. 124а от същия закон.  По цитираните правно норми различен е органа, който е компетентен да издава съответния административен акт. В единия случай това става с решение на ОбС, в другия със заповед на кмета на общината.

Срещу решението е постъпила жалба от Инициативен комитет на граждани от с. Црънча, община Пазарджик, в която са изложени твърдения за липса на предпоставките за промяна предназначението на имота. Считат, че по отношение на имотът и сградата не са настъпили съществени промени в обществено-икономическите или устройствени условия, при които е бил съставен планът. Към нея е приложен Протокол от 26.05.1995 г., с който Ликвидационен съвет на ТКЗС с. Црънча е предоставил безвъзмездно сградата под формата на дарение на Кметство Црънча за обществено ползване, като волята на дарителя е сградата да не се дава под наем на чужди лица и да не се продава. Общинският съвет не се е съобразил и с волята на местната общност, отразена в подписка от 31.05.2022 г. и протокола от проведеното обществено обсъждане, от което се установява, че имотът се ползва по предназначение.

(Зн)

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498
Всички