Четвъртък, 08 Дек 2022
 
Избори

Драгомир Стойнев се срещна с областния управител Трендафил Величков заради състоянието на речните корита на Марица, Тополница и Луда Яна

  08.09.2022 13:16             
Драгомир Стойнев се срещна с областния управител Трендафил Величков заради  състоянието на речните корита на Марица, Тополница и Луда Яна

След като преди два дни жители на с. Юнаците поискаха от Драгомир Стойнев подкрепа за осигуряване на проводимост на коритото на р. Тополница, чието състояние крие опасност от наводнения при проливни дъждове, той се срещна с областния управител на Пазарджишка област Трендафил Величков. Целта на разговора бе да се даде яснота за реалното състояние на речните корита на Марица и Тополница и да се очертаят възможните действия за предотвратяване на кризисни ситуации.

„Състоянието на речните корита и последното бедствие е пореден сигнал, че в държавата ни няма единна система за мониторинг, оповестяване и превенция на рискови участъци. На централно ниво държавата реагира постфактум като отпуска средства за поправяне на белята, а на местно ниво областите и общините действат по остаряла и неадекватна нормативна база. Така никой не е виновен, виновна се оказва природата.“, заяви Драгомир Стойнев. Според него зад „вината на природата“ се крият и бездействието, и „отчитането“ на превенция по документи, и корупцията, и безразборната сеч.

„Да оставим обаче вината, БСП на няколко пъти е поставяла на национално ниво въпросът за промени в системата, която следи и състоянието на речните корита и това на язовирите. Не се стигна до реформа, политическите решения и при предишни кризи и при тази опират до помощи и после до отделни обществени пръчки за изчистване, укрепване и изграждане тук и там. И сега е така. Правителството, разбира се, трябва да помогне. Въпросът е да стигнем да много по-ефективни решения на национално ниво след изборите. БСП е готова да предложи ефективна реформа.“, каза Стойнев.

Срещата между Драгомир Стойнев, който е водач на листата на „БСП за България“ в Пазарджишко и два пъти народен представител от региона, и Трендафил Величков се състоя по време на приемния ден на областния управител.

Областният управител Трендафил Величков обясни, че Областна администрация-Пазарджик има разработена програма за планово почистване на приоритетните речни участъци от израснали или паднали дървета и храсти. Тази програма е изработена след оглед на специална комисия, в която участват представители на различни институции.

„Това, което целим, е поддържане на нормална проводимост на реките и постоянна и превантивна защита от наводнения в област Пазарджик“, коментира областният управител. Той допълни, че се подготвя процедура за избор на изпълнители, които ще извършват дейности по почистване на речните корита извън населените места. До 9 септември т.г. на сайта на Областна администрация ще бъдат публикувани обявления с всички изискуеми документи и утвърден план-програма. В програмата са заложени мероприятия по почистване на 8 участъка, като фокусът е върху реките Марица, Тополница и Луда Яна, около мостовите съоръжения на републиканските пътища. По време на срещата двамата разгледаха картите на т.нар. заливаеми зони, в които са включени речните участъци.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Платена публикация


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички