Пазарджик

Изложба, посветена на Вазовия роман „Под игото“, в къщата-музей „Константин Величков“

  09.09.2022 10:20             
Изложба, посветена на Вазовия роман „Под игото“, в къщата-музей „Константин Величков“

От 13 септември до 13 ноември 2022 г. в къщата-музей „Константин Величков“, ул. „Теодор Траянов“ № 6, ще гостува къща-музей „Иван Вазов“ – Сопот с изложбата „Под игото“.

Откриване на изложбата: 13 септември 2022 г. от 17:00 ч.

Изложбата е посветена на едноименния роман на бележития български творец Иван Вазов – „Под игото“. Върху 15 фототабла се проследява творческата история на романа, чийто път започва през 1887 година в Одеса, където Вазов нахвърля първите щрихи, докато е в изгнание, воден от силна обич и носталгия към Родината.

Първата поява на романа е през 1889 г. в „Сборник за народни умотворения, наука и книжнина“, издаван от Министерството на народното просвещение под редакцията на проф. Иван Шишманов. Там излизат трите части на романа в три книжки от поредицата. Самостоятелното издание на „Под игото“ е от 1894 г. За първи път книгата е и с илюстрации – и то от известни художници като Антон Митов, Мърквичка, Пьотровски и Обербауер.

Проследен е процесът на превръщане на романа в културен феномен. Още преди появата на първото си самостоятелно издание на български език, „Под игото“ излиза на английски. По-късно романът е преведен на още над 60 езика, включително на японски и китайски. Във Франция романът намира оригинална и интересна форма на разпространение – в подлистник на вестник „L'Humanité“ през 1969/1970 г. целият роман е издаден под формата на рисунки (комикс).

В изложбата е показано майсторството на автора да изгражда портретите на своите художествени образи – разкрити са прототипите на някои от литературните герои, представени в романа. Фототабло е посветено и на филмите, чиито сценарии се основават на романа „Под игото“.

Текстовете, съпътстващи многообразните илюстрации и снимки, са цитати от книги и статии на литературни критици и познавачи на творчеството на Иван Вазов.

В класацията „Голямото четене“ от 2009 г. първо място безспорно оглавява най-българската книга – „Под игото“. Първият български роман продължава пътя си през годините и доказва стойността си, като се превръща в любимата книга на българите, която заслужава да бъде четена отново и отново! Поколение след поколение ще препрочита и преоткрива Вазов и литературният му шедьовър ще продължи пътя си напред във времето!

Изложбата може да бъде посетена до 13 ноември 2022 г. всеки делничен ден от 9.00 до 17.00 ч.

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ПАЗАРДЖИК


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички