Други

Световноизвестен бас ще участва в концерта в памет на Николай Гяуров

  10.09.2022 08:15             
Световноизвестен бас ще участва в концерта в памет на Николай Гяуров

На 13 септември, във Велинград – родното място на „краля на басовете“ Николай Гяуров, ще бъде отбелязана годишнината от рождението на великия велинградчанин. За втора поредна година световноизвестни изпълнители ще се качат на сцената на Народно читалище „Отец Паисий – 1893“, за да отдадат почит на творческия гений и талант на големия Гяуров. Правят го абсолютно безвъзмездно, защото за тях е чест да пеят в родния му град.

През септември 2021 г., със съдействието на оперната прима Марена Балинова, която също е родена във Велинград, в концерта участваха Mауро Аугустини и Таека Хино.

- Това беше невероятен подарък за ценителите на оперното изкуство, поднесен не само с дълбоко уважение към паметта на Гяуров, но и с финес и безкомпромисност към качеството, защото

за световните изпълнители „няма малка сцена“

– спомни си пред „Знаме“ председателката на читалището д-р Силвена Байракова.

Тази година участници в програмата ще бъдат Марена Балинова (отново нейна е най-голямата заслуга събитието да стане факт) и Вагнеровия бас Ерик Халфарсон - солист на най-престижните оперни къщи в света. В специално заснето видео, излъчено по време на миналогодишния концерт, той даде дума, че тази година ще е в курорта. И спазва обещанието си.

На рояла, дарен на читалището лично от Гяуров,

в изпълнение на проф. д-р Петер Райхл, ще зазвучат великолепни мелодии, разтърсващи истории и съдби от различни епохи. Публиката ще чуе произведения от Белини, Доницети, Верди, Римски-Корсаков, Глинка, Шуберт, Вагнер.

За втора поредна година входът за концерта ще е безплатен, но се изисква предварителна резервация. Може да я направите на телефони 0359/ 5 24 10, 0888 194955 или 0876 909610, всеки работен ден, от 9.00 до 17.00 часа.

Партньори на събитието са туристическа агенция „Булрайзен“, Arte Spa&Park Hotel Velingrad, СПА хотел "Олимп", Creative House Studio.

- А всеки, който би искал инициативата да се превърне в традиция, може да ни подпомогне чрез дарение – казва в заключение д-р Байракова. - Събраните средства ще бъдат разходвани за реализиране на концерт с международно участие и през 2023 година.

Народно читалище “Отец Паисий - 1893”

Обединена българска банка

BIC: UBBSBGSF

IBAN: BG66UBBS82411010522010

Основание: Николай Гяуров.

Какво казва световноизвестният певец Ерик Халфарсон - четете в книжния брой на "Знаме".

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички