Регионът

Протестното шествие на фермерите в Пазарджик тръгва от Битака

  13.09.2022 15:15             
Протестното шествие на фермерите в Пазарджик тръгва от Битака
Снимката е илюстративна

Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) и Национален съюз на земеделските кооперации в България (НСЗКБ) организират фермерски протестни шествия в различни региони на страната на утре (14.09.2022 г.).

Недоволството на зърнопроизводителите e провокирано от липсата на ефективни действия от страна на националните власти за защита на българското зърнопроизводство и българските потребители във връзка със засиления внос на зърнени и маслодайни култури от Украйна.

НАЗ и НСЗКБ призовават държавните институции да предпазят родното зърнопроизводство от интензивния украински внос, като се забрани вносът на зърнени и маслодайни култури, третирани с непозволени в ЕС продукти за растителна защита. НАЗ и НСЗКБ настояват европейските „солидарни коридори“ за износ на украинското зърно да преминават транзит през Република България и да достигат до държавите-членки на ЕС, които са нетни зърнени вносители, както и до трети държави, застрашени от продоволствена криза. НАЗ и НСЗКБ изискват активирането на извънредните мерки срещу смущения на пазара и използването на Резерва за кризи в селскостопанския сектор на ЕС.

„Българските зърнопроизводители са подложени на засилващ се натиск от неконтролирания украински внос на зърнени и маслодайни култури в страната, който блокира изцяло търговията на родното производство”, коментира Костадин Костадинов, председател на НАЗ. „Като представители на гражданското общество изразяваме безпокойство относно качеството на внасяното зърно и неспазването на фитосанитарните изисквания.”

Фермерските протестни шествия ще се провеждат на 14.09.2022 г., от 11.00 ч., в следните градове: Бургас, Враца, Видин, Генерал Тошево, Добрич, Карнобат, Монтана, Пазарджик, Плевен, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Стара Загора, Хасково, Ямбол. Протести ще има и в други европейски държави.

Сборният пункт в Пазарджик е на Битака до парк „Стадиона“. Протестът ще е с техника, тръгва в 11 часа и ще премине през голяма част от града.От ул. "Стоян Ангелов" ще продължи по бул. „Александър Стамболийски“, по бул. „Христо Ботев“, след това по ул. „Любен Боянов“ до първото кръгово на Марица, ще се премине по моста до кръговото за изхода към Батак и Пещера, след това шествието ще се върне на околовръстния бул. „Стефан Стамболов“ и ще продължи до кръговото на изхода към Пловдив. След това шествието ще се върне по обратния път.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички