Крими

Прокуратурата с досъдебно производство за неправомерен достъп до ваксинацията на депутатите

  20.09.2022 18:09             
Прокуратурата с досъдебно производство за неправомерен достъп до ваксинацията на депутатите

Във връзка с многобройни медийни запитвания Окръжна прокуратура гр. Пазарджик уведомява, че от служители на ГД „БОП“ МВР е извършена проверка за престъпление по чл. 319а ал. 1 от НК. Резултатите от същата са постъпили в ОП –Пазарджик, с мнение за образуване на досъдебно производство. С постановление от 14.07.2022 г. на ОП-Пазарджик е било образувано досъдебно производство за това, че  в периода от 06.01.2022г. и на 07.01.2022г. в гр.Велинград неправомерно е осъществен достъп до информационна система – Национална здравна информационна система, като е получена информация относно лични здравни данни на физически лица, касаещи ваксинационния им статус и случаят не е маловажен - престъпление по чл.319а ал.1 от НК.

Не отговарят на истината твърденията, че срещу журналистката Мария Цънцарова е образувано досъдебно производство. Предмет на досъдебното производство са фактите и обстоятелствата, относими към предмета на престъплението. По досъдебното производство не е повдигнато обвинение, като на настоящия етап се събират писмени доказателства и се извършват разпити на лица в качеството на свидетели.

Междувременно Асоциацията на европейските журналисти в България излезе с остра позиция по случая с разследването на журналиста от bTV Мария Цънцарова за ваксинационния статус на депутати от "Възраждане". Цънцарова е била призована на разпит в МВР, преди това по казуса са били сезирали ГДБОП и Комисията за защита на личните данни, а от "Възраждане" са подали сигнал и до главния прокурор. "Защитата на източниците на журналистическите разследвания е един от основните принципи в журналистиката и държавните органи нямат право произволно, когато не се налага, да предприемат действия за разкриването на източниците. Те нямат право да подлагат журналистите на натиск, на тормоз, да ги карат да разкриват източниците си, освен в точно определени от закона случаи", заяви пред БНР Иван Радев от Асоциацията на европейските журналисти. Според Радев е налице "необичайна мобилизация на няколко държавни институции" да защитят нещо, което не отговаря на обществения интерес. В предаването "Преди всички" той нарече казуса нееднозначен и емблематичен и подчерта, че според АЕЖ държавната репресия е неоправдана. АЕЖ е поискала да бъде конституирана по проверката в Комисията за защита на личните данни. Радев подчерта, че Цънцарова не е длъжна да издава източника си на информация.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички