Други

Протест срещу екстрадицията на пазарджиклията Иван Тилев в Германия

  04.10.2022 10:33             
Протест срещу екстрадицията на пазарджиклията Иван Тилев в Германия

Протест срещу готвената екстрадиция на 23-годишния Иван Тилев от Пазарджик организират негови  близки и приятели с помощта на ПП „Възраждане“. Събитието е от 10:00 часа в четвъртък, 6 октомври, пред сградата на Апелативния съд в Пловдив. Тогава апелативните магистрати трябва да гледат делото по жалбата на Иван Тилев срещу определението на Окръжния съд.

Да припомним, че Тилев, който е бил служител в кол център  на фирма „Тийм – груп“ ЕАД, е с европейска заповед за арест по обвинение за участие в организирана престъпна група и измама. Младият мъж е възпитаник на ЕГ “Бертолт Брехт“ в Пазарджик, владее писмено и говоримо английски и немски език. Изпълнявал е консултантска дейност относно финансови пазари и инвестиции на фирмата с германско участие - по телефона. На 27 юли миналата година служители на ГДБОП и СДВР, по заповед на немската прокуратура нахлуват в офиса, изземат офис-техника и документи, правят неофициални разпити на служителите и след това ги освобождават, твърдят адвокатът на Тилев Валентин Табаков и неговите близки. На тях не им е давана никаква информация относно акцията. Година по-късно Иван решава да си поднови задграничния паспорт, отива в „Паспортна служба“ и с изненада узнава, че му е издадена Европейска заповед за арест и го чака екстрадиция в Германия.

„На момента са го арестували. Оказва се, че му е повдигнато обвинение, без той да знае, без да има възможност да се защити. Влиза в ареста и го обвиняват в участие в организирана престъпна група за измама. Обвинен е за престъпление извършено в държавата ни, без да е разследван от българското държавно обвинение. Отговорностите на българския съд са прехвърлени на чужди разследващи органи, респективно чужд съд. Българската прокуратура е отказала да се занимава със случая и директно съдът иска да го предаде на германските разследващи власти. Според европейската конвенция по правата на човека се прилага по-благоприятния закон. Тука в случая Европейската конвенция също е нарушена. Българският съд не иска да защити правата на български гражданин и го изпраща на чужд съд да решава съдбата му и да събира доказателства дали е извършил престъпление или не. Като основанието е, че германската прокуратура била по-ефективна от нашата. Тогава дали да не закрием прокуратурата в България и да се оставим в ръцете на германската прокуратура?“, казва Стоян Таслаков от „Възраждане“ пред „Знаме“.

„Изключително притеснени сме от случващото се с Иван в момента, защото той е обвинен от чужда прокуратура, без да му бъде дадено право да се защити по някакъв начин. По закон след като го обвиняват за деяние извършено на наша територия, България може да откаже тази заповед за арест. Това е един млад човек, пред когото предстои целият живот. Нарушават се човешките му права“, казва приятелката на Иван – Анна.

„Няма никакво време! Ще поставим този въпрос на национално ниво, няма да дадем и предадем Иван на чужди служби и прокуратури, той трябва да бъде съден в България“, казва Таслаков.

(Зн)

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички