Понеделник, 09 Яну 2023
 
Регионът

33 ученици от Пещера и Пазарджик са на практическо обучение в “Биовет“ АД

  05.10.2022 10:09             
33 ученици от Пещера и Пазарджик са на практическо обучение в “Биовет“ АД

 

ПЕЩЕРА. Седем ученици от ПГХВТ „Атанас Ченгелев“ в родопския град посетиха за първи път своите работни места в "Биовет" АД. Те се запозваха с наставниците си и до края на учебната година два пъти седмично ще провеждат практическото си обучение в предприятието. Момчетата и момичетата ще придобият опит в микролабораториите и други производствени звена", каза Георги Щерев, от „Биовет“ АД, който координира връзката между училищата и предприятието. "От завършилите през миналата учебна година трима ученици вече са назначени на работа във фирмата. Старт на дуалната форма на обучение бе даден през 2019 г. Тринадесет са учениците от Професионалната гимназия по химия и химични технологии в Пазарджик, които вече втора година идват на практика при нас, те са по три пъти в седмицата тук, тъй като са вече абитуриенти."

Дуалното обучение в професионалната гимназия обхваща двугодишен период от време, като учениците от 11 клас имат два дни практически занятия в „Биовет“ АД, а зрелостниците прекарват три дни от седмицата си в реална работна среда.

„Всеки от възпитаниците на училищата получава реално заплащане на своя труд по време на практиката си в предприятието като е важно да отбележим, че всеки от учениците получава безплатен транспорт, ако не е родом от Пещера, а също така и работно облекло. Фирмата се е погрижила и за безплатен обяд на обучаемите. Най-усърдните от тях ще намерят своето работно място незабавно след приключването на ПГХВТ „Атанас Ченгелев“ или  Професионалната гимназия по химия и химични технологии в Пазарджик.“ – поясни Георги Щерев.

След завършване на средното им образование учениците, които имат желание да продължат във висше учебно заведение по специалности свързани с химическата индустрия, могат да разчитат на стипендия от „Биовет“ АД за целия срок на обучението.

„В лицето на ръководството на „Биовет“ ние открихме коректен и солиден партньор, който е силно заинтересован. Защото дуалната система  на обучение предполага и изисква изключително голям ангажимент от страна на партньорите. И така учениците излизат със знания, умения и компетентности.“ – казва Славия Златанова, директор на ПГХВТ „Атанас Ченгелев“.

Най-голямото преимущество на дуалното обучение е това, че учениците се обучават в реална среда, а след завършването си веднага могат да започнат работа в производството или да продължат образованието си във ВУЗ. На територията на нашата област дуално обучение се осъществява в Пазарджик, Панагюрище, Велинград и Пещера. ПГХВТ „Атанас Ченгелев“ предлага възможността бъдещите средношколци да се обучават в две професии „Биотехнолог“ и „Лаборант“. Училището има договор с „Биовет“ АД, където учениците практикуват придобитите умения при специално обучени наставници.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички