Четвъртък, 05 Яну 2023
 
Други

Литературен изследовател разкрива нови факти за Яна Язова

  05.10.2022 07:57             
Литературен изследовател разкрива нови факти за Яна Язова

ПАЗАРДЖИК. Народно читалище „Христо Ботев – 1897 г.” в областния град и Дружество „Будители” в област Монтана канят всички ценители на творческа вечер „Яна Язова –  енигма, фатализъм, реалност”, посветена на 110-годишнината от рождението на писателката. С новите си разкрития ще ни запознае литературният критик Юлий Йорданов член на Съюза на българските писатели.

Събитието е на 12 октомври, сряда, от 17,30 часа.

- Неуморният Юлий Йорданов -  изследовател и радетел за опазване на литературната ни памет,  с упоритостта на маратонец за пета година продължава националния си литературен маратон „„Яна Язова – енигма, фатализъм, реалност”. Той  пристигна в Пазарджик, за да ни разкаже за блестящата поетеса и красива жена с нерадостна съдба - Люба Ганчева, известна на обществеността с псевдонима Яна Язова.

Самият той е нарекъл националната си обиколка маратон. Целта му е да извърви пътищата на Яна Язова, от родното място - гр. Лом и да мине през всички градове и места, в които тя някога е имала рецитали. И е вдигала на крака публиката, под нестихващи аплодисменти, пояснява секретарят на НЧ „Христо Ботев-1897” Веска Минова. - Юлий Йорданов се решава на това благородно дело, когато вижда, че за 105-та годишнина на Яна Язова обществеността мълчи. А младите нищо не знаят за тази толкова даровита авторка.Той вече е написал книгата за Яна Язова “Съдба, прободена от перото” и вече е библиографска рядкост. Сега издаде втора – „Яна Язова – перлата на перото” с новооткрити документи. Едно задълбочено изследване на буреносния живот и творчество на трагично и ненавременно отишла си от този свят поетеса.

С творческата вечер Йорданов ни гостува и надяваме се, не за последен. Защото и тази вечер времето няма да стигне за всичко, което публиката иска да чуе, и което авторът може да каже.

“Поетеса от световна величина, а няма и следа, че е живяла. И гробът ѝ не се знае къде е...” Ето тази несправедливост иска да поправи Юлий Йорданов, посвещавайки делото си в името на Яна Язова.

Подготвен блестящо - с факти, снимки и документи, някои открити от самия него, не на последно място и с невероятния си талант да пленява публиката, авторът оставя аудиторията безмълвна и просълзена от трагичната съдба на една блестяла с ум, чар, талант и красота поетеса.

(Зн)

 

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички