Понеделник, 09 Яну 2023
 
Пазарджик

Млади фотографи са влюбени в изкуството на светлината

  10.10.2022 08:43             
Млади фотографи са влюбени в изкуството на светлината

ПАЗАРДЖИК. С изложба, торта и усмивки фондация „Ви Арт“ отпразнува в галерия „Георги Машев“ 10-годишнината от учредяването на неправителствената организация. Събитието бе прекрасен повод 16 момичета и момчета да покажат в експозиция 30 свои фотографии. Те са създадени по проект „Фото момент“ на Националната програма за младежта. От фотосите в изложбата, открита през септември, грееше красотата на 9 момичета и 6 момчета.

Те са едновременно и автори на снимките, и модели

Произведенията са събрани в нарочно луксозно издание „Фото момент“, финансирано от Министерството на младежта и спорта.

Повече за проявата разказа Вили Тодорова, ръководителка на „Ви Арт“:

- Министерството всяка година предлага програми с интересни за младите хора инициативи в областта на културата и изкуството, спорта, образованието, предприемачеството, околната среда и други. През 2022 г. „Ви Арт“ спечели проект „Фото момент“, класиран на трето място сред още над 50 в страната. Дейността му бе насочена към младежи на възраст от 15 до 29 години.

Работата с 16 участници бе изключително ползотворна. Занятията се проведоха като работилница във фотографското ателие „Мастерал“ на Александър Иванов. Фотоспециалистът създаде прекрасна творческа атмосфера, провокирайки интереса им към процеса на фотографския занаят. Момичетата и момчетата се снимаха един с друг и като фотоси, и като модели, поясни Вили Тодорова.

Тя уточни, че някои от тях

за първи път хващат фотоапарат,

други пък са на по високо ниво в материала.

- Това не попречи те да научават повече за фотографското изкуство и заедно да се забавляват. На проведения в ателието семинар на тема „Как да представим нашето изкуство и как да ни забележат?“ младите фотографи представиха най-качествените си фотокадъра за обсъждане с учителя си Александър Иванов. След направения преглед най-добрите автори получиха високи оценки, други чуха съвети как да подобрят уменията си.

Участниците останаха приятно изненадани за това

колко са фотогенични и артистични

Защото откриха разликата между снимките за документи и тези, в които се търси естетика, настроение, усещане за приятна атмосфера и декор. Доказателство за това са публикуваните фотоси на младите хора върху хартиен носител, което запазва снимките. Иначе, те също са в интернет пространството с опасността да изчезнат, а на хартията остават, убедена е Вили Тодорова, която също е майстор във фотографията.

Питаме фотографката защо е нужна фондация „Ви Арт“ днес:

- Неправителствената организация създава подходяща среда за подкрепа на младите хора да осмислят свободното си време. С дейността си ги мотивираме да развиват личностни и професионални умения, да познават културните ценности и да ги пазят. Дейността е място за общуване, за нови приятелства, защото комуникацията вече е само през телефоните.

И не по-малко важно е, че след участието в съответния проект,

младите хора откриват своя професия

Както това се случи със Стилиян Мурджев, който след проекта записа специалността „Фотография“ в Нов български университет в столицата. „Ви Арт“ може да се похвали и с други участници, избрали професията си, при нас. Сред тях са Иван Паунов, Дани Зайчев, които след занятията по младежко предприемачество, откриха свой собствен бизнес.

Очакваме следващия проект за 2023 г. на Министерството на младежта и спорта, за да продължим помощта младите хора да научават нови неща за себе си, за хората и за света, убедена е Вили Тодорова.

Пенка МИХАЙЛОВА

Какво казват младите фотографи и учителите им - четете само в книжния брой на "Знаме".


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички