Други

Министър Минеков подкрепи Школата за реставратори в Брацигово и дари творба на баща си на гимназия "Аксаков"

  07.10.2022 18:22             
Министър Минеков подкрепи Школата за реставратори в Брацигово и дари творба на баща си на гимназия \

Подета е инициатива една от улиците в Пазарджик да носи името на проф. Величко Минеков

Министърът на културата проф. Велислав Минеков връчи на Камарата на архитектите в България лиценз за представителна културна организация. Това е поредната стъпка за създаването на образователен център за архитектурно-строителна реставрация в сградата на бившия строителен техникум в град Брацигово, която от дълги години е неизползваема. Това ще бъде единствена по рода си школа не само в региона, но и в цялата страна, каза областният управител Трендафил Величков.

Министър Минеков и областният управител се срещнаха с представители на националните ръководства на Камарата на архитектите и Камарата на строителите, във връзка с проекта за разкриване на такова учебно заведение именно в града, известен със своите майстори строители.

"Ако това се случи, ще бъдем на онова ниво, на което сме били преди години - коментира проф. Минеков. - Не го казвам с носталгия към миналото, но все пак имаше възможност да се обучават професионалисти, майстори, занаятчии. И трябва да се случи, защото сега имаме невероятни архитекти, изключителни инженери, но майстори нямаме" - каза проф. Минеков. Той изрази ангажираност и по болезнената тема с финансирането на музеите, галериите, библиотеките, читалищата.

Проф. Минеков бе в областта по покана от областния управител Трендафил Величков, който съобщи, че културни дейци от Пазарджик с негово съдействие са подели инициатива да бъде именувана една от улиците в Пазарджик на проф. Величко Минеков.

В Пещера министър Минеков инспектира осъществяващия се в момента ремонт на стария часовник известен в града като Сахата. Средствата за реставрацията са отпуснати от Министерството на културата.

В Пазарджик гостът имаше честта пръв да види изложбата с творби от колекция "Величко Минеков", подредена в Художествената галерия, чието откриване предстои на 11 октомври. Остана впечатлен от подредбата и заяви, че задължително ще присъства на официалното откриване.

Учениците от профилирана гимназия „Иван Сергеевич Аксаков“ развълнуваха министъра на културата при посрещането му в училището, където е учил неговия баща проф. Величко Минеков. Той дари на гимназията проект на паметник на Свети свети Кирил и Методий, изработен от бележития български творец. Гостите разгледаха училищната музейна експозиция и модерния STEM кабинет.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички