Други

Наш земляк с принос за руско дарение на скулптура на Ботев

  11.10.2022 07:50             
Наш земляк с принос за руско дарение на скулптура на Ботев

Неин автор е един от най-известните творци на СССР и Русия

Скулптура на Христо Ботев от 1964 г. на академик Григорий Данилович Ястребенецкий ще бъде дарена на Калофер за 175-та годишнина от рождението на великия поет-революционер. Съществен принос за осъществяване на дарението има нашият земляк, роденият в брациговското село Жребичко капитан I ранг о.р., професор, д.пс.н., инженер Илия Пеев. Ето и разказът му пред репортер на „Знаме” от първо лице.

Една истинска приятелска история ме свърза трайно с това красиво събитие. В края на юни 2022 г. по електронната поща капитан I ранг от запаса, доктор на историческите науки, Валентин Георгиевич Смирнов, директор на Руския държавен архив на Военноморския флот в Санкт-Петербург, ми изпрати статията „Скулптура на Христо Ботев планират да подарят на България”. Тя е публикувана във вестник „Санкт-Петербургски ведомости”, брой 110 от 21 юни 2022 г. под заглавие „Завещанието на скулптура”. Авторът на статията Сергей Глезеров в интервю с подполковник от запаса Юрий Лебедев, военен преводач и писател, председател на центъра „Примирение” (1995-20025),

дава публичност на авторското завещание

През есента на 2021 г. Лебедев е беседвал със скулптора, който споделя пред него:

„Имам интересен и много скъп за мене скулптурен портрет на Христо Ботев, който съм направил през 60-те години на миналия век. Искам да подаря тази моя работа на българите”. Ястребенецкий завършва работата над скулптурния портрет на 1 април 1964 г. Академикът е починал на 18 март 2022 г. и не можа лично да направи дарението. Завещанието му се поддържа от негови наследници.

Статията много ме трогна и аз помолих моя стар приятел Смирнов да ме свърже с подполковник от запаса Юрий Лебедев, с когото вече няколко месеца плодотворно си кореспондираме и обменяме мнения как най-добре да се реализира завещанието на академика Ястребенецкий. Двамата заедно с Лебедев

се обърнахме към кмета на Калофер Румен Стоянов и Боян Ботйов

- председател на Общонародната фондация "Христо Ботйов", които приеха радушно предложението за дарението.

Кореспондираме също и с д-р Анатолий Щелкунов, почетен гражданин на Варна, бивш Генерален консул на РФ в морската столица, който ни даде ценни препоръки за практическите логистически и дипломатически стъпки в благородната мисия.

На 1 септември се проведе работна среща с кмета на Калофер Румен Стоянов за доставката на дарението от Санкт-Петербург в Калофер, мястото за поставяне, логистиката по доставянето и др.

Кметът прегърна от сърце идеята - Румен Стоянов има много благ характер и сякаш с перце гали душите на хората, което от една страна ги отпуска, а от друга страна ги мобилизира за да бъдат креативни. В неговия кабинет има два портрета - на Васил Левски и на Христо Ботев, което обаче съвсем не е служебна показност, защото той носи в сърцето и ума си делото и духа на двамата велики българи! Усетих огромното количество знания, които той има за великия поет-революционер Ботев. Неслучайно режисьорът на филма „Ботев” - игралият в пазарджишкия театър

Максим Генчев покани кмета за ролята на Перо Македонеца,

защото според него има голяма близост в темпераментите и характерите на двамата – казват си директно всичко.

Румен Стоянов е артистична натура, свири на гайда и на тъпан, снима се в клипове за телевизията… Аз му предадох поздрави от д-р Щелкунов, който беше специално поръчал да изразим неговото възхищение от словото на г-н Стоянов за Ботев, произнесено на 2 юни в Калофер. В подробен доклад изнесох свършеното от мен като организационна и популяризаторска дейност у нас и в чужбина за дарението.

По време на срещата Юрий Лебедев, се свърза с някои от хората в Русия, които са поддържали близки отношения с акад. Ястребенецкий, и веднага уточни с тях логистически подробности по преместването на бюста. Заслужава да споменем поне двама души от близкото обкръжение на акад. Ястребенецкий, които ще участват в транспортирането на дарението - скулпторът Владимир Бродарский, при когото се намира в момента бюста, и внукът на акад. Ястребенецкий – московчанинът Даниил Александрович Ястребенецкий.

Кой е академик Григорий Ястребенецкий (29.10.1923 – 18.03.2022)?

С основание го наричат Скулптор-легенда. Започва да рисува от три годишна възраст. Участник е във Великата отечествена война (1941-1945 г.), повече от 1/3 от неговите работи са посветени на войната. Той е „Народен художник на Русия”, заслужил деятел на културата на Полша, почетен доктор в Алеята на славата, ръководил е Творческата работилница на скулпторите на Руската художествена академия. Има над 200 изложби и 64 паметника, поставени в Русия, Германия, Казахстан и Узбекистан, повече от 500 скулптурни портрета и мемориални дъски. Произведенията му се намират в над 40 руски музея, галерии и по цял свят. Награждаван с много ордени, носител на високи чуждестранни награди. Има издадени пет книги.

А един твърде интересен факт убедително показва отношението на Григорий Ястребенецкий към скулптурата на Христо Ботев – снимка на автора и авторското творение са поставени на видно място на задната корица на книгата му „Интервью автора с самим собой” (2005).

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички