Регионът

Остават броени дни до представянето на алманаха “Осемте хилядолетия на Пещерския край“

  11.10.2022 10:43             
Остават броени дни до представянето на алманаха “Осемте хилядолетия на Пещерския край“

Съвсем скоро пещерци и жителите на селата Радилово, Капитан Димитриево и Свети Константин ще могат да разлистят първата част на алманаха "Осемте хилядолетия на Пещерския край". Научно - популярното четиво е финансирано от "Биовет" АД, а в него са публикувани статии и интервюта разкриващи миналото на региона. В първата част на книгата ще откриете кои са първите поселници по тези земи, как са били конструирани античните селища, какво се е случвало в крепостта "Перистера", как е продължил животът в Пещерската котловина през Средновековието, кой е завладял селищата по време на Османското нашествие, кои са най-важните личности от Възраждането.

Авторите на алманаха са акцентирали на малко познати факти, тъй като множество местни краеведи - Иван Попов, Анастас Пунев, Стефан Попчев и др., са направили задълбочени изследвания на определени периоди историята на града и прилежащите му села. В книгата има раздели посветени на етносите, като е проследено кога те идват и се заселват тук. Изследвани са думите, които и днес биткуват в града, както и онези които вече са забравени. За първи път на едно място се събират и рецепти характерни за Пещера и Радилово. Първата част на книгата приключва с края на XIX в. 

Втората част на изданието ще излезе през 2023 г. и ще проследи хронологията на събитията от ХХ в. и XXIв. В раздел "Днешните пещерци" ще ви срещнем със съграждани, които разказват миналото на своите родове и разкриват как е преминало времето през собствения им поглед. През следващата седмица ще бъде обявена датата на представянето на първата част на книгата, както и мястото, където ще се случи това. 

Днес ви предлагаме да видите и как се приготвя един от най-желаните пещерски десерти - татлиите. В книгата ще намерите рецептата за подготовката на това лакомство, а от публикуваните в нея QR - кодове ще можете да гледате отново видеата заснети от Лиляна Чиликова. 

Как се правят татлии? - ТУК


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички