Понеделник, 23 Яну 2023
 
Регионът

Утре е представянето на първа част от алманаха „Осемте хилядолетия на Пещерския край“

  24.10.2022 10:58             
Утре е представянето на първа част от алманаха „Осемте хилядолетия на Пещерския край“

В 17.30 часа утре, вторник, 25 октомври ще започне представянето на първа част от алманаха "Осемте хилядолетия на Пещерския край". Това ще се случи в двора на Историческия музей в гр. Пещера. Книгата е изцяло финансирана и създадена по идея на "Биовет" АД, а в нея се проследява развитието на населените места и град Пещера от праисторията до края на XIX в. В първата част са включени и раздели за местните диалектни думи, игрите популярни от средновековието до края на миналия век, етносите и кога те са се заселили в този край, рецепти за местни ястия.

Първата част на алманаха е подготвена от историците Георги Шопов и Димитър Павлов, в съавторство с журналистите Стефка Венчева, Димитър Насков, преподавателите  Валентин Стоянов и Лиляна Чиликова. След представянето на книгата утре вечер, изпълнителният директор на "Биовет" АД  Ангел Желязков ще дари на Историческия музей част от книгите използвани при написването на алманаха. Те са издавани през тридесетте години на миналия век, като по този начин ще станат достъпни за гражданите на Пещера, както за ученици и студенти с интереси в областта на историята. Всяко училище и читалищата в Пещера, Капитан Димитриево и Радилово, също ще получи безплатни бройки от алманаха в утрешния ден. 

"Осемте хилядолетия на Пещерския край" е книга с кауза. Със средствата от нея ще бъде закупен компютър и мултимедиа за Исторически музей - Пещера. Ето защо в двора на музея ще бъде поставена и урна, в която всеки, който желае да притежава книгата ще постави своята лепта в полза на каузата. В края на вечерта ще стане ясно и какви са събраните средства.         

Съавторите на алманаха ще отговарят и на въпросите на публиката за създаването на книгата и нейното съдържание. 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички