Пазарджик

Сексуални насилници дебнат децата ни в интернет

  25.10.2022 08:22             
Сексуални насилници дебнат децата ни в интернет

Момичета и момчета са еднакво застрашени

ПАЗАРДЖИК. Сексуални насилници бройкат, мамят и набират децата ни в интернет. В 95% от случаите сексуалният насилник на деца е мъж на възраст между 20 и 45 години, живее сам, и търси работа, която му осигурява повече контакти с подрастващи. Добър психолог е, печели доверие със загриженост и комплименти. Децата, които не получават достатъчно внимание вкъщи, са по-уязвими. Полът няма значение. Момчета обаче споделят по-трудно, а някои момичета дори се влюбват в насилника.

Всичко това стана ясно по време на открития урок, който един от най-авторитетните специалисти по киберсигурност у нас Явор Колев изнесе пред ученици от 5, 6 и 7 клас в Пазарджик.

Урокът, предизвикал огромен интерес, започна с прожекцията на филм на ГДБОП и Интерпол по действителен случай, илюстриращ най-честото

сексуално престъпление с изнудване

За да обори скептиците, които наивно смятат, че подобни неща в България не се случат, гостът представи и извадки от медийни публикации. Така присъстващите научиха, че на 14 март у нас са били задържани 21 сексуални насилници от 21 различни града. Всички те комуникирали с деца под 14 години, а срещите си уговаряли на отдалечени места – в градинки, горички и т. н. Малко по-късно – в края на март, ГДБОП задържа в Хасково и пловдивчанин, общувал с над 20 момичета, които е изнудвал сексуално с цел да злоупотреби с тях.

- Вие, децата, сте най-честите жертви на този род престъпления, защото сте по-доверчиви и насилниците успяват да ви манипулират и да ви накарат да правите това, което те искат – предупреди експертът. - Обикновено са мили, интересуват се какво се случва в живота ви, какви проблеми имате, правят ви комплименти. Така постепенно печелят вашето доверие.

Като основна заплаха Явор Колев посочи изнудването, като то може да е както с цел финансова облага (плати ми, за да не публикувам снимките ти), така и свързано с порнографски материали с деца. Създаването, притежаването и обмяната на подобни материали са сериозно престъпление.

Оборотите от продажбата им обаче възлизат годишно на милиарди долари

- За да се създаде такова съдържание, имаме насилие над дете, което води до физическо и психическо разстройство, а понякога и до състояния с необратими последствия.

Друга опасност, на която гостът обърна внимание, е тормозът, започнал във виртуалното пространство.

- Деца бият деца, като в някои случаи се стига до прием в болница със счупени глави, счупени ръце и т. н. Много често всичко започва с на пръв поглед безобиден коментар под снимка в интернет, следват размени на обиди и разправии в градинки, училищни дворове или на спортната площадка.

Така че поведението ни в интернет трябва да бъде такова, каквото е и в реалния живот. Много често обаче, когато сте пред монитора на компютъра или пред екрана на телефона, вие изпитвате чувството на

измамна анонимност и смелост да кажете това, което не бихте казали, ако човекът е пред вас

Явор Корев очерта и профила на сексуалния насилник:

- Сексуалните насилници са съвсем обикновени хора – най-често между 20 и 45 години, като 95% от тях са мъже. През моята практика не съм попадал на жена, но тази седмица в медиите имаше публикации за французойка, убила малолетно момиче. Стандартът на живот на сексуалните насилници е сродно висок. Обикновено живеят сами и в много случаи търсят професии, които им осигуряват контакти с деца – треньори, учители и други.

А за жертвите експертът каза следното:

- Абсолютна заблуда е, че момичетата са по-застрашени. Половината от жертвите са момичета, другата половина са момчета. Така че момчетата не бива да се чувстват застраховани. Те обаче по-рядко споделят с родителите си, когато станат обект на подобен интерес. Вместо това се затварят в себе си. Докато

момичетата понякога дори се влюбват в насилниците,

защото, както вече казах, те първоначално са много добри психолози, представят се за техни връстници, правят комплименти - че момичето изглежда добре, че има хубави дрехи и т. н.

Особено уязвими са децата, които не получават достатъчно внимание у дома. Родителите по цял ден са на работа, вкъщи едва смогват с домашните задължение, не им остава време да поговорят с децата си как са прекарали денят, имат ли някакви проблеми и т. н. В интернет обаче тези деца намират нужното им внимание.

Най-често децата се запознават със сексуалните насилници в социалните мрежи. Но не само.

- Това може да стане и в игрови платформи. Имаше една игра, в която участниците отглеждаха животни. Комуникираха помежду си на обща стена, както и в чат. Така 9-годишната Елена от София се беше свързала с 11-годишния Георги. Започнали комуникация, последвала размяна на снимки – най-напред ежедневни, после от плажа, а накрая той я убедил да си направи снимки без бельо. Започнало изнудване – в продължение на един месец Георги я карал да извършва неприлични действия пред камера. А когато тя отказала да продължава, той публикувал на общата стена някои от неприличните й снимки. Тогава тя се обърнала за помощ към майка си. Дойдоха в ГДБОП, където подадоха сигнал, и успяхме да задържим един сексуален насилник – 28-годишния Иван от Пловдив.

Задържахме го в момент на комуникация от интернет клуб. Мислеше, че по този начин прикрива следите си. Имаше общо четири профила – два на момичета и два на момчета и общо 869 приятели. Така че и в игровите платформи не е безопасно. В тях също върлуват сексуални насилници.

Бихте ли излезли на спирката по бельо?

Този провокативен въпрос зададе специалистът на участниците в откритият урок. Последва мощно: „Не!“.

- А какво правят много от вас? - попита ги на свой ред той. - Публикуват провокативни снимки в социалните мрежи, в сайтове за запознанства и на други места. Във виртуалното пространство съм попадал неведнъж на снимки на момичета и момчета по бельо. Тези снимки ориентират сексуалните насилници и те лесно разбират, че детето е податливо. Представят му се с фалшива самоличност и осъществяват контакта.

Когато публикувате неприлична снимка в интернет, трябва да знаете, че тя не се изтрива. Ако е във вашия телефон или на харддиска на компютъра ви, има опция: „Изтрий“, в интернет такъв бутон няма. И снимката може да стане достъпна до милиони потребители по целия свят.

Ето защо трябва много внимателно да се грижите за дигиталната си самоличност. Имал съм случаи, в които момиче и момче са в отношения, снимат се в клипове, а когато впоследствие се скарват, момчето ги разпространява на своите съученици. До края на деня целият клас има тези клипчета. До края на седмицата цялото училище ги има. До края на месеца целият град е „пламнал“. И когато момичето върви по улицата, всички го сочат с пръст. В подобни случаи не е изключено да се стигне до напускане на училището, на по-малкия град, дори до

опити за самоубийство

Ще ви дам и още един пример. Момиче кандидатства за работа в Министерството на външните работи. В един момент се появява нейна еротична фотосесия, която „доброжелатели“ разпространяват по медиите, макар да е правена преди 5-6 години. Сами виждате, че подобни неща може да ви преследват през целия ви живот.

Накрая Явор Колев даде някои базови съвети как да сме по-защитени онлайн:

- Не публикувайте статуси и коментари, които дават прекалено много лична информация. Нека само истинските ви приятели да виждат това, което споделяте в социалните мрежи. Помнете, че в интернет трябва да се отнасяте към всеки като към непознат и да не се доверявате. Не разкривайте информация, която ще позволи на непознати да ви намерят лесно. Не се колебайте да блокирате, ако нещо ви притесни. Не трийте обаче съдържанието. Запазете го и го покажете на родителите си. Те ще преценят дали действително е опасно и има ли нужда да сигнализират органите на полицията. Но, когато вие не сте изтрили смущаващите материали, ще има доказателства. Не си и мълчете също така, защото този човек ще се насочи към следващото дете, ако при вас не успее.

Няма как да забраняваме на децата да имат профили в социалните мрежи. Аз съм против това да се забранява достъпът до интернет. Просто трябва да споделяте с родителите или учителите си, когато усетите нещо съмнително. А те трябва да контролират съдържанието, което стига до вас. Както да знаят с кого общувате – каза в заключение експертът.

Мина ГЕОРГИЕВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички